WhatsApp
Telefoon

Waar was jij?

door | 22 november 2013 | Overige, Persoonlijk | 1 reactie

John F Kennedy, waar was jij

John F Kennedy, waar was jij

John F Kennedy


Dat is zo ongeveer de meest gestelde vraag als er iemand overlijdt die bekend is of bij grote gebeurtenissen.
Vandaag is het precies vijftig jaar geleden dat John F. Kennedy werd doodgeschoten. Ik was er nog niet.
Waar was jij toen die vliegtuigen het World Trade Center in New York binnenvlogen op 11 september 2001? Ik hoorde het in de collegezaal waar ik zat, waar een totaal verbaasde prof op sarcastische wijze zijn college opende om kwart over drie. Ik wist nog van niks: ik had de hele dag college gehad. Daarna ging ik snel naar mijn Leidse studentenkamer en keek tv. Deze gebeurtenis heeft wel de meeste indruk op mij gemaakt.
Waar was jij toen Pim Fortuyn werd doodgeschoten op 6 mei 2002? Ik studeerde nog en zat op dat moment in de trein naar huis. Ik had nog geen smartphone dus ik hoorde het pas toen ik thuis kwam.
Waar was jij toen je hoorde dat Prins Claus overleed op 6 oktober 2002? Ik zat in de tram naar huis. Ik was bij halte In de Hovenpassage in Delft, één halte voor mijn uitstaphalte.
Waar was jij toen koningin Juliana overleed op 20 maart 2004? Ik heb eerlijk gezegd geen flauw idee meer waar ik was. Ik zal wel thuis geweest zijn.
Waar was jij toen Theo van Gogh werd neergestoken op 2 november 2004? Ik weet het niet meer. Volgens mij was ik thuis en sliep ik  nog, volgens mij was ik net afgestudeerd en had ik geen werk.
Waar was jij toen prins Bernhard overleed op 1 december 2004? Dat was mijn allereerste werkdag. Ik was toen aan het werk bij FEMS, een stichting die zorgde voor microbiologen in Europa en waar ik later vriendinnetje B leerde kennen.
Waar was jij toen Prins Friso overleed op 12 augustus 2013? Volgens mij was ik thuis, maar dat zou ik in mijn agenda kunnen nakijken.
De zinloosheid van deze vraag begint toch aardig duidelijk te worden, lijkt me. Je kunt net zo goed vragen waar je was toen Balthasar Gerards Willem van Oranje vermoordde in 1584.

Waar was jij?

Ik denk niet dat het een vraag is naar de exacte plaats van iemand bij een belangrijke gebeurtenis. Volgens mij gaat deze vraag meer over hoe iemand het nieuws van de schokkende gebeurtenis hoorde. Alleen vraagt men dat dus op een andere manier. Ik kan er niet precies mijn vinger op leggen. Het blijft een vreemde vraag, aangezien de meeste mensen zullen antwoorden met ‘thuis’ of ‘op werk’.
 

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

1 Reactie

  1. anna

    Simpel hoor… net als jij was ik nog niet geboren 🙂

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest