WhatsApp
Telefoon

Waarom zintuigen belangrijk zijn voor je teksten

door | 05 maart 2019 | Inzichten | 0 Reacties

Leer schrijven in geuren en kleuren. Hoe je zintuigen je tekst meer impact geeft
“Zo moet mijn dochtertje worden,” dacht de koningin, “haren zo zwart als ebbenhout, lippen zo rood als mijn bloed en een huid zo blank als sneeuw.” Een jaar later kreeg de koningin haar zin. Er werd een dochtertje geboren. En ze noemden haar Sneeuwwitje. Iedereen kent dit sprookje, maar er zitten toch wel wat clichés in. Gelukkig kun je dit oplossen door je zintuigen te gebruiken.

Die zintuigen ga je inzetten voor originele beelden, maar daarvoor moet je toch eerst iets weten van de vijf zintuigen en welke impact ze op je lezer kunnen hebben.

Zien

De meeste teksten die we schrijven zijn gebaseerd op wat we zien. We leven in een visuele wereld, daar kunnen we niet om heen. Dus als je schrijft, dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je lezer het ook voor zich kan zien.

Horen

In het Nederlands zijn er veel woorden die geluid nabootsen, dat noemen we onomatopeeën. Denk bijvoorbeeld aan tikken, ratelen, klikken, kraken en ritselen. Er zijn nog veel meer woorden die geluiden nabootsen. Door deze woorden alleen al te noemen, hoor je het geluid in je hoofd.

Voelen

Iets wat je voelt, kan zowel plezier als pijn oproepen. Door de tastzin te gebruiken in je teksten, kun je je lezer letterlijk het gevoel uit je tekst meegeven. In je tekst kun je twee of meer zintuigen combineren, zodat je daarmee een bijzonder beeld bij de lezer kunt oproepen.

Proeven

Ook je smaakzin kun je gebruiken om meer impact op je lezer te hebben. Zo kun je al de smaak van citroen oproepen door het woord alleen maar te noemen. Dat geeft veel meer beleving aan je tekst dan puur een beschrijving geven. Voor het omschrijven van voedsel gebruik je al je zintuigen.

Ruiken

Geur is het sterkste zintuig dat we hebben om impact mee te maken op de lezer. Als je een geur in het brein van je lezer weet op te roepen, dan kun je hem of haar terugbrengen naar mooie momenten in zijn of haar leven.

Alle zintuigen gebruiken

Het is natuurlijk het allermooiste als je alle zintuigen kunt gebruiken in je tekst. En dan gaat het niet alleen om teksten in verhalen, maar ook in blogs, je ‘Over mij’ pagina en alle andere teksten die je ooit zult schrijven.
Een voorbeeld:
“Dansen?” De vreemdeling fluistert zijn vraag in mijn oor. Zijn koude adem kietelt mijn oor. Ik draai me om en zie een man in een zwarte hoodie en spijkerbroek. Zijn capuchon is tot ver over zijn ogen getrokken, zodat ik zijn gezicht niet kan zien. Ik wil weigeren, maar het lukt niet.
Hij pakt mijn hand en we gaan naar de dansvloer. Zijn aanraking voelt als een ijsklontje op mijn huid. De vreemdeling neemt me in zijn armen en ik ril. Waarom voelt hij zo koud aan?
Dan fluistert hij verder: “Weet je zeker wat je doet? Je weet dat je niet weet wat je aan het doen bent. Waarom denk jij dat je mensen kunt leren hoe ze verhalen moeten schrijven?”
Ik voel de haartjes op mijn armen rechtovereind gaan staan. Koud zweet trekt een spoor over mijn rug naar mijn bilnaad. “Waarom zeg je dit tegen me?”
Wil jij ook leren hoe je je zintuigen gaat gebruiken in je teksten, ‘Over mij’-pagina of blogs? Schrijf je dan in voor de 5-daagse workshop die start op 11 maart 2019.

De workshop begint op 11 maart 2019. Klik hier en schrijf je in!

Dag(en)

:

Uur(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest