Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

Wat is hosting en wat betekenen al die moeilijke termen?

door | 12 december 2024 | Websites | 0 Reacties

ARIENEFOTOGRAFIE

Toen ik voor het eerst mijn eigen website wilde maken in 2004, hoorde ik allerlei technische termen: hosting, DNS, IP-adres, databases… En eerlijk? Het klonk behoorlijk ingewikkeld. Maar eigenlijk is het simpeler dan het lijkt. In deze blog leg ik uit wat hosting is en wat al die termen betekenen – gewoon in Jip-en-Janneke-taal.

Wat is hosting?

Hosting is eigenlijk de plek waar je website “woont” op het internet. Zie het zo:

  • Je domeinnaam (zoals www.jouwwebsite.nl) is het adres van je website.
  • Je hostingpakket is het huis op dat adres.
  • Je website zelf is de inrichting van dat huis, met alle meubels en decoraties (denkaan teksten, afbeeldingen, en functies).

Zonder hosting zou je website een zwerver zijn: zonder vaste woon- en verblijfplaats en niet vindbaar voor bezoekers.

Veelgebruikte hostingtermen

Soms kan ik je vragen om FTP-gegevens en of er aanpassingen in de DNS zijn gemaakt voor koppelingen met externe systemen. Dan vergeet ik even dat dit niet voor iedereen vanzelfsprekende begrippen zijn. Meestal betrap ik mezelf op tijd en pas ik het aan in de mail. Soms glipt er echter eentje tussendoor. Daarom leg ik ze hier ook nog maar even uit:

DNS (Domain Name System)

DNS is als een online vertaler. Het vertaalt jouw domeinnaam naar een IP-adres (een reeks cijfers, zoals 192.168.1.1). Zonder DNS weet een computer niet waar je website te vinden is. Vergelijk het met een navigatiesysteem: je typt een adres in, en het systeem vindt de coördinaten.

IP-adres

Een IP-adres is als het telefoonnummer van je website. Elke hostingserver heeft een uniek nummer en dat leidt bezoekers naar jouw site.

Database

Een database is een digitale opslagplek. Als je een WordPress-website hebt, worden dingen als je teksten, gebruikers en instellingen daar bewaard. De database praat als het ware met jouw websitebestanden om alles op de juiste plek neer te zetten. Het is net een digitale archiefkast met een kaartsysteem zodat je de juiste laatjes kunt opentrekken.

Backups

Een backup is een reservekopie van je website. Stel dat je per ongeluk iets verwijdert of er iets fout gaat, dan kun je een eerdere versie terugzetten. Veel hosts maken automatisch
backups, maar ik zorg zelf ook dat ik regelmatig een kopie maak. Wil je zelf een backup van je site maken? Gebruik dan bijvoorbeeld een plugin zoals Backuply. Dan kun je gratis handmatig een backup maken naar je Google Drive of naar je FTP. Let op, als je de backup naar je FTP maakt, kan je hostingpakket snel vol raken.

SSL-certificaat

Een SSL-certificaat zorgt ervoor dat je website een beveiligde verbinding heeft. Herkenbaar aan het slotje in de browserbalk. Dit is belangrijk, vooral als je gegevens verzamelt of betalingen accepteert. De gegevens  van je bezoeker worden dan namelijk versleuteld verstuurd over het internet. Let ook zelf goed op of er een slotje in de browser staat als je een aankoop doet bij een webshop of een contactformulier invult. Lees  hier meer over het SSL-certficaat.

FTP (File Transfer Protocol)

FTP is een soort verhuiswagen waarmee je bestanden van je computer naar je website kunt sturen (of andersom). Handig als je bijvoorbeeld veel afbeeldingen wilt uploaden.

Waar let ik op bij het kiezen van een host?

Toen ik mijn eerste hostingpakket koos, dacht ik: hoe goedkoper hoe beter. Tegenwoordig weet ik beter en nu let ik op heel andere dingen:

  1. Backups: Worden er automatisch backups gemaakt? Kan ik ze makkelijk zelf terugzetten?
  2. Opslag en snelheid: Hoeveel ruimte heb ik nodig? Een simpele website vraagt minder dan een webshop. En als je verwacht dat je webshop heel druk gaat worden, is het zinvol om te overwegen een eigen server te nemen.
  3. Meerdere domeinen: Kan ik meerdere websites op één pakket draaien of moet ik per website een nieuw hostingpakket kopen?
  4. Klantenservice: Is de helpdesk goed bereikbaar en leggen ze dingen duidelijk uit? Kan ik ze bellen, appen, mailen of ben ik een nummertje in een ticketsysteem?
  5. Duurzaamheid: Ik vind het fijn als mijn host groene energie gebruikt.

Veelgemaakte fouten en hoe je ze vermijdt

  • DNS-instellingen vergeten: Schrijf op welke koppelingen je domeinnaam heeft (zoals je nieuwsbriefsysteem). Dat voorkomt gedoe bij een verhuizing. Maak een sleutelplan van je website.
  • Te goedkoop kiezen: Goedkope hosting kan langzaam zijn. En snelheid is belangrijk, niet alleen voor je bezoekers maar ook voor Google. Veel hostingpartijen zetten hun servers overvol. Denk bijvoorbeeld aan vliegtuigmaatschappijen die meer boekingen dan er stoelen zijn in het vliegtuig, accepteren. Als al die passagiers komen opdagen, is er een probleem.
  • Geen SSL-certificaat: Zonder beveiligde verbinding verlies je het vertrouwen van bezoekers. Sterker nog, veel browsers geven aan dat de site niet beveiligd is en vragen je expliciet of je echt deze site wil bezoeken.

Conclusie

Ik weet nog hoe spannend ik het vond om mijn eigen website te hebben. De eerste keer dat ik FTP zag, ging ik bestanden verwijderen waarvan ik dacht dat ze niet nodig waren, totdat mijn site ineens niet meer werkte. Gelukkig hielp iemand me om mijn website weer online te zetten. Inmiddels weet ik hoe belangrijk het is om een goede host te kiezen en de basics te begrijpen. Heb je vragen of hulp nodig bij jouw hosting of website? Stuur me een berichtje – ik help je graag!

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Pin It on Pinterest