Wereldliteratuur en #50books vraag 16
Een brutale vraag was het wel een beetje. Misschien zelfs wel onbescheiden. En toch stelde ik hem. Welk boek zou jij graag geschreven hebben? En gelukkig kreeg ik weer een paar prachtige antwoorden.
Hendrik-Jan is al een tijdje de Goddelijke Komedie van Dante aan het uitpluizen op zijn blog. Bescheiden als hij is, zou hij nooit denken dat hij een meesterwerk zou kunnen schrijven, maar erin kruipen doet hij wel. Hij wandelt zij aan zij met Dante en Vergilius door de verschillende canti en is daar zeer verguld mee.
Niek zou graag From Hell hebben geschreven en getekend. Ik herinner me de film met Johnny Depp in de hoofdrol. Ik was zeer onder de indruk. From Hell gaat over Jack de Ripper en over wie het geweest zou kunnen zijn. Waarom Niek dit geschreven zou willen hebben, lees je bij haar.
Ali vraagt of het ook een toneelstuk mag zijn. Omdat een toneelstuk eerst geschreven moet worden alvorens de spelers de teksten te kunnen leren, keur ik het goed. Ook omdat ze mijn favoriete bard aanhaalt: Shakespeare! En dan ook nog The tempest. Ik ben om. Graag zou ze ook over zijn beeldende manier van spreken en schrijven kunnen beschikken, maar wie wil dat nou niet?
#50books vraag 16
Vraag 16 alweer. Het gaat toch ineens wel hard. Een verhaal of boek heeft vaak een sterke beginzin. Zo’n zin die je bijblijft of aan het denken zet. Peter vroeg in 2013 al welke openingszin je was bijgebleven. Ik keer de vraag om:
Welke eindzin is je bijgebleven?
Dat kan natuurlijk allerlei redenen hebben, bijvoorbeeld omdat je het niet had verwacht of omdat het boek er als een nachtkaars mee uitging. Misschien wel omdat hij heel zwak was of omdat hij meer vragen opriep dan beantwoordde.
Voor mij was het de laatste zin van Langs lijnen van geleidelijkheid van Louis Couperus.
En toen hij binnenkwam en haar naderde, sloten haar armen zich om hem heen met een gebaar van diep in zich bewuste zekerheid en wist zij, twijfelloos, aan zijn borst, in zijn armen, de wetenschap zijner manmachtige overheersing, terwijl voor haar oogen in een duizeling en weemoed van zwart de droom van haar leven – Rome, Duco, het atelier – verzonk…
Hiermee geeft de hoofdpersoon haar hele leven op om als bijzit van haar ex te functioneren, puur omdat hij haar eerste bedpartner was. Tja, de negentiende eeuw was een vreemde tijd qua huwelijkse zaken.
Iedereen is vrij om de vragen te beantwoorden zoals hij of zij wil. Laat een link naar je eigen blog achter in de reacties onder dit blog of reageer hieronder. Zo kan iedereen lezen wat jij ervan vindt.
In 2016 was Hendrik-Jan de Wit de gastheer van de serie #50books. In 2013 en 2015 werden de vragen gesteld door initiatiefnemer Peter Pellenaars. Zelf nam ik in 2014 de honneurs waar.
Meer weten of vragen?
Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!
2 Reacties
Trackbacks/Pingbacks
- De laatste zin – #50books | De wereld van Hendrik-Jan - […] laatste zin, de 16e boekenvraag. Een laatste zin die mij altijd is bijgebleven komt uit Gerard Reves roman De…
- De laatste zin: #50books vraag 16 - StukjesStukjes - […] De leesvraag #50books is een initiatief van Peter. Hij heeft de vragen in 2013 en 2015 gesteld. Martha stelde…
Anders dan de feiten maar toch mijn beleving http://niekheefteenboek.blogspot.nl/2017/04/50books-201716-gemankeerd-geheugen.html
Het is wat meer dan 1 zin, maar het had wat context nodig.
http://alimolenaar.nl/stukjes/de-laatste-zin-50books-vraag-16/