De queeste van de fotografe begint als zij een vrouw tegenkomt in High Park, Toronto die de Great Fires heeft meegemaakt. De Great Fires woedden in Ontario, Canada op 29 juli 1916. Bijna 100 jaar geleden. De vuren werden aangestoken door boeren om hun land vruchtbaar te maken, maar doordat er weinig regen was gevallen, raakten zij de controle kwijt en de vuren smolten samen tot een vuur van soms wel veertig kilometer lang. Zo’n 2000 vierkante kilometer werd in de as gelegd. Alle verhalen rondom de vuren hebben een persoon die steeds terugkeert: Ted Boychuck. Of Ed. Of Edward.
Van de achterflap van Het regende vogels:
Een fotografe gaat op pad om een reportage te maken over overlevenden van de brand die decennia geleden diepe wonden heeft geslagen in het collectieve geheugen van de bewoners: de grote brand van Matheson. In het woud treft ze een paar zonderlinge en vrijheidslievende outcasts. Ze zijn aanvankelijk wantrouwig, maar al snel besluiten ze de fotografe te helpen, een beslissing die ongewild hun bestaan danig overhoop haalt.
En dan, plotseling, is daar Marie Desneige, een raadselachtige tachtigjarige met sneeuwwit haar die ternauwernood is ontsnapt uit het verzorgingstehuis. Tegen alle verwachting in eist de liefde zijn plaats op.
Het regende vogels neemt je mee naar het diepste hart van het Canadese woud, waar het woord vrijheid z’n volle betekenis krijgt.
Als je de achterflap leest, lijkt het een bijelkaar geraapt verhaal te zijn: een fotografe, een bejaarde en een paar outcasts. En o ja, ook nog liefde. En toegegeven, de eerste vijftig bladzijden had ik echt moeite om erin te komen. Dat kwam mede door de lange zinnen die in het boek staan. Soms moest ik echt opnieuw beginnen aan de zin omdat ik halverwege de draad kwijtraakte. De bijzinnen zijn legio en mijns inziens vaak onnodig. Het verwarde mij in het begin. Deze zin bijvoorbeeld:
Op een gegeven moment had ik er genoeg van, ik wilde weer mens worden onder de mensen, ik wilde gezichten zien, handen, ogen, niet langer bracht ik het op om uren achtereen een spin te observeren totdat haar prooi verstrikt raakte in het web, en het toeval zette me op het spoor van de Great Fires, van degenen die die hadden overleefd en die allen natuurlijk hoogbejaard waren, want de eerste Great Fire was in 1911 en daar stokte het gesprek. [blz 16]
Maar, zoals gezegd, na bladzijde vijftig ongeveer, greep het boek mij bij de strot en moest ik doorlezen tot het uit was.
Ted Boychuck liep zes dagen rondjes
Maar niemand wist waarom. Hij werd gezien op verschillende plaatsen: Nushka, Matheson, Ramore, allerlei plaatsen rondom de Black River. De reden is een mooi verhaal, iets met liefde, maar volledig fictief.
En er is nog meer liefde in het verhaal: tussen Charlie en Marie-DesNeiges. Twee bejaarden die als kluizenaars in de bossen leven. Een mooi teder verhaal over een vrouw die 66 jaar in een inrichting heeft gewoond en een man die vijftien jaar daarvoor zijn vrouw had verlaten. De koppeling tussen Marie-DesNeiges en Ted Boychuck wordt pas laat in het verhaal duidelijk, maar dat is het wachten waard.
Het wordt mij uiteindelijk redelijk duidelijk wie Ted Boychuck was, maar er blijven onduidelijkheden: was hij blind geraakt of niet? Waarom spreekt hij niet meer? En wat was de echte reden van het rondjes lopen? Was het liefde of toch iets anders?
Ondanks de onduidelijkheden heb ik de roman met veel plezier gelezen, vanaf bladzijde vijftig dan. Het is mooi hoe de lijntjes uiteindelijk bijna allemaal bij elkaar komen.
Lees hier wat mijn medebloggers ervan vinden.
[bol_product_links block_id=”bol_5555b2c21356b_selected-products” products=”9200000036135097,9200000036274146″ name=”notjustanybook” sub_id=”regendevogels” link_color=”EA2C4D” subtitle_color=”F98738″ pricetype_color=”590805″ price_color=”EA2C4D” deliverytime_color=”590805″ background_color=”F4F1ED” border_color=”E5D3A9″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Dit is mijn 22e boekrecensie voor Not just any book. Ik heb dit boek gratis gekregen, maar dat heeft in geen enkel opzicht mijn mening over het boek beïnvloed. De link naar het boek is een affiliate link. Dat betekent dat ik een beetje geld krijg als jij dit boek of een ander koopt.
Mooie recensie
Dank je wel 🙂