Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

#WOT deel 20: Macht

door | 14 mei 2015 | Overige, WOT | 9 reacties


Macht ~ 1) Armee 2) Autoriteit 3) Belang 4) Bevoegdheid 5) Bewind 6) Bestuur 7) Bende 8) Bedwang 9) Deel van machtsverheffing 10) Deel van een worteltrekking 11) De potentie van een leger (crypt.) 12) Energie 13) Gezag 14) Geweld 15) Gebied 16) Heerschappij 17) Het vermogen van de staat (crypt.) 18) Instantie 19) Invloed 20) Kracht 21) Leger 22) Mogendheid

Een van de mooiste uitspraken over macht die ik ken, is: power corrupts and absolute power corrupts absolutely. Ik ben nog op zoek naar een mooie Nederlandse vertaling, want tevreden ben ik niet over: macht corrumpeert en volledige macht corrumpeert volledig. Suggesties? Ik hoor het graag.

Macht is ook een onderdeel van spelletjes

Denk bijvoorbeeld eens aan Monopoly. Als je veel geld hebt, kun je hotels bouwen en huizen op je straten. Vroeger, op regenachtige zondagmiddagen, speelden we dit spel. En we wilden allemaal altijd de Waterleiding en Station West hebben. Voornamelijk omdat er Kans en Algemeen Fondskaarten inzaten, die je naar die twee plekjes stuurden. Dat gold ook voor Barteljorisstraat en A-kerkhof. Doordat je die straten had, kon je huur vragen aan andere spelers en werd je steeds rijker, als je het goed deed. Je tegenstanders werden steeds armer en daardoor kon je winnen.
In de Middeleeuwen was het zelfs zo, dat het schaakspel als metafoor kon dienen voor wie de overhand had. Vaak zaten man en vrouw tegenover elkaar te schaken. Omdat de man superieur was aan de vrouw, was zijn macht en overwinning des te glansrijker als hij kon winnen van een vrouw die ook nog een bekwaam schaakster was.
En natuurlijk erotiek. Macht erotiseert natuurlijk ook nog. Er zitten dus heel wat facetten aan macht die zowel positief als negatief zijn.

Macht en corruptie

Helaas zit er ook een slechte kant aan macht: denk maar aan al die dictators die er niet mee om konden gaan. Vooral in de Romeinse tijd. En in de Griekse oudheid was er een heerser waar we nu nog de draconische maatregelen aan te danken hebben. Daarover zaterdag meer.
Hoe sta jij tegenover macht of machthebbers? Wat is jouw ervaring met macht? Ik ben heel nieuwsgierig hoe jij dit begrip ervaart. Laat de link naar je blog, of je antwoord, hieronder achter in de reacties en denk nog even na over mijn vraag van in het begin. Ik lees jullie antwoorden weer graag!
#WOT: betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verschijnt er een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. Laat een link achter naar je eigen blog onder het woord van die week zodat iedereen mee kan lezen.
De #WOT is bedacht door Karin Ramaker. Daarna is het overgenomen door Irene van Putten en Hendrik-Jan de Wit.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

9 Reacties

  • Martha

   Dank je wel :). Had hem gisteren al neergezet en toen dacht ik: ach, doe hem eens een uurtje eerder…

   Antwoord
 1. Anna

  Macht… een woord om de kriebels van te krijgen, en niet in de goede zin 😉

  Antwoord
  • Martha

   Macht kan – in de juiste setting – ook heel spannend zijn. Controle dingetje 🙂

   Antwoord
 2. Rob Alberts

  Macht, ik heb er een hekel aan.
  Instemmende groet,

  Antwoord
 3. carel

  morgenochtend mijn WOT, hij staat klaar

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Karin Winters (@karinwinters) - zo de #wot over macht http://t.co/miCFmIXyEr is geschreven en gedeeld bij @drspee op haar weblog http://t.co/Ak2VVTFlZq
 2. Draconische maatregelen van Drako - Tekstbureau DrsPee - […] Donderdag zei ik dat ik het zou gaan hebben over de uitdrukking draconische maatregelen. Dat zijn maatregelen die zo ingrijpend…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest