Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

Woord ~ #WOT deel 8

door | 22 februari 2018 | WOT | 6 reacties

een woord maken met een ouderwetse typemachine

Woord ~ 1) Afgepaald stuk grond 2) Afgeperkt stuk land 3) Belofte 4) Bewoording 5) Deel van een hoofdstuk 6) Deel van een zin 7) Dier 8) Een zin 9) Erewoord 10) Formulering 11) Geheel van spraakklanken 12) Grammaticale term 13) Is nooit zinloos 14) Letterwoord 15) Logos 16) Omschrijving 17) Rede 18) Spraakklank 19) Taalkundige term 20) Taalteken 21) Term


Ooit was er een taal. In de tijd dat de wereld nog een was. En die taal werd door elk mens gesproken. En alle mensen verstonden elkaar. En daar heb ik echt geen woord van gelogen.
Die taal heette het Proto Indo-Europees. Proto betekent dat de woorden en daarmee de taal herleid zijn van alle andere talen die bestaan. Kijk maar eens naar het Duits, Nederlands en Engels. Deze drie talen lijken heel veel op elkaar. Bijvoorbeeld het woord hemel. In het Duits is dat Himmel en in het Engels heaven. De overeenkomst zit in de beginletter h. Via allerlei ingewikkelde klankveranderingen kun je dit woord terug leiden naar een woord dat is gevonden in een 4e-eeuws geschrift van een monnik die Wulfila heette.
Deze monnik vertaalde het Latijnse Onze Vader in het Oost-Germaans. Deze taal heeft zich uit het Gotisch ontwikkeld. Daar komt het woord himinam vandaan. Volgens mij kun je dit zinnetje best lezen:

Atta unsar þu in himinam,
weihnai namo þein.
qimai þiudinassus þeins.
wairþai wilja þeins

De letter þ spreek je uit als een th zoals in het Engelse the. Dit is de letterlijke vertaling:

Vader onze u in hemelen,
geheiligd worde naam uw.
kome koninkrijk uw.
worde wil uw

Door steeds meer te gaan kijken naar taalverandering in de loop der eeuwen is uiteindelijk een taal ontstaan die onze vroege voorouders allemaal spraken. Totdat verschillende gebeurtenissen de mens uit elkaar lieten gaan en men steeds meer een eigen taal sprak. Doordaf we geen contact meer was, veranderden de woorden en zo konden al die verschillende talen ontstaan.

Er was een woord

En het woord was #WOT. Heb jij een favoriet woord? Of kun je een woord mee spreken. Misschien mag je graag een woord leggen? Ik lees jullie woorden graag mee!
Oorspronkelijk begon Karin Ramaker met de WOT. Na wat omzwervingen via Irene en Hendrik-Jan, kwam de WOT uiteindelijk bij mij terecht. Ik schrijf de WOT nu sinds 2014. Hier vind je alle WOT’s vanaf 2014.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

6 Reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest