#WOT deel 31: naarstig
Naarstig ~ noest, volijverig, ijverig, industrieus, nijver, onverdroten, vlijtig, werkzaam, nauwgezet, zorgvuldig
Pier bij Kijkduin, naarstig opgestapelde steentjes.
Voor dit woord ben ik mijn inspiratie op internet gaan zoeken. Ik kwam er helaas niet uit met de woorden in de omschrijving hierboven. Ik ben namelijk niet zo naarstig en er valt helaas weinig over uit te wijden. Dus ik zoek op Google. En wie schetst mijn verbazing? Er is een spreekwoordenboekje van Carolus Tuinman, geschreven in 1726. De volledige titel luidt:
De oorsprong en uitlegging van dagelyks gebruikte Nederduitsche spreekwoorden, opgeheldert tot grondig verstand der vaderlandsche moedertaal. Deel I
In hoofdstuk dertien worden spreekwoorden uitgelegd die te maken hebben met ‘spaarzaamheid, gierigheid en verquisting, naarstigheid en verzuim, enz.´
Als ik de spreekwoorden bekijk, dan zie ik vooral spreekwoorden over ijverigheid, luiheid, noeste arbeid, vlijtigheid en zorgvuldig werken. Een beetje volgens die prachtige drieslag: rust, reinheid en regelmaat.
Een citaat uit dit boekje over zorgvuldig zijn:
Hy zou op een luis dood blyven. Dit beschryft boertig (grappig, kluchtig) een karigen potter, die niet het minste zou laten glyden: gelyk die Euclio van Plautus, die de pyp van zynen blaasbalg toebond, op dat hy geenen wind daar uit quyt (kwijt) geraakte. Ik heb’er een gekent van vry goede middelen naar zynen staat, die wanneer hy een gebakken steen, een droogen koedrek, een paardenvyg, of iets diergelyks op den weg vond, dat zorgvuldig opraapte, en in een tas onder zynen rok (die daar toe gemaakt was) stak, om daar mede zyne mestvaalt te vermeerderen, of tot eenig ander dusdaanig gebruik. Zo helpen alle baaten! Zulke zullen geen vyf vierendeel voor een el geven, maar klieven een zwavelstok in vieren.
Bron
Dit stukje gaat over een gierigaard die gedroogde paardenvijgen of koeienvijgen opraapte om zijn mestvaalt te vergroten. Met andere woorden: als hij de luizen op zijn huid zou kunnen gebruiken voor iets, zou hij ze bewaren. De les die we kunnen leren hier is dat we naarstig moeten zijn met spullen die we nog kunnen gebruiken. Gooi dus nooit zomaar iets weg!
Nog een klein stukje om indruk te geven van de moraliteit van de heer Tuinman:
Heeft de Droes het paard, hy neme ook den toom daar toe. Dit wil zeggen, is het meerdere weg, ik laat ook het mindere varen. (Vergelijkt hier voor bladz. 153 het spreekwoord: ’t Is een hoer als een paard.) Doch dit is een onbeschofte en redenlooze taal. Die zyn pap gestort heeft, kan ze niet al op raapen, en Beter is een half ei, dan een ledige dop. Beter wat, dan niet. Men moet de kolf niet na den bal werpen. Op een plank van ’t wrak drijft men wel te lande.
Spreekt voor zich, ook al heeft het niets meer met het #WOT-woord naarstig te maken.
Write On Thursday. #WOT. Iedereen kan meedoen, het is een creatieve schrijfopdracht, vrij om te bepalen hoe je dat wilt doen, zoals het bij bloggen hoort en mag kort, lang, in blog, flog- of vlogvorm. Het gaat erom dat je het woord wat elke donderdag gebruikt gaat worden in z’n meest vrije vorm kan uitleggen. Wat vind je ervan, hoe denk je erover, heeft het een metaforische werking, zijn er vergelijkingen, kun je een anekdote terughalen, laat het je dromen of is het vlak en abstract? Wil je andere #WOT woorden terugvinden, check hier!
Meer weten of vragen?
Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!
1 Reactie
Trackbacks/Pingbacks
- Martha (@drspee) - Nieuw blog: #WOT deel 31: naarstig http://t.co/bHu7fsuhDp
- @pjanssen - Nieuw blog: #WOT deel 31: naarstig http://t.co/fesYwnd3eU (via @drspee) Mooi woord, naarstig!
- Sonja Broekhuizen (@JoyTimeFactor) - #leestip blog van @drspee #WOT deel 31: naarstig - http://t.co/Ia713vhVT7
Haha: weer wat geleerd…