Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

#WOT deel 45: herinneringen

door | 13 november 2014 | Overige, WOT | 0 Reacties

herinneringen mooi verwoord in hersenschimmen van bernlef

her·in·ne·ringen (de; v; meervoud: herinneringen) 1 het herinneren 2 dat wat je je herinnert 3 geheugen 4(eufemisme) aanmaning

herinneringen mooi verwoord in hersenschimmen van bernlefWelk boek treft mij vanwege de scherpe herinneringen die erin beschreven worden, vraagt Hendrik-Jan vandaag in de #WOT. En of ik scherpe jeugdherinneringen heb. Die jeugdherinneringen heb ik al vaak beschreven: hier en hier en hier en hier en hier. Daar ga ik dus geen antwoord op geven. Als je ze wil lezen, kun je dat doen door op de links te klikken. Het zijn overigens geen echt leuke jeugdherinneringen, maar wel aardig opgeschreven, als ik het mag zeggen.
Een boek dat mij bijgebleven is om de herinneringen is een boek dat juist om het vergeten draait: Hersenschimmen van Bernlef. Het boek gaat over een man, genaamd Maarten Klein. Je ziet hem steeds meer verslechteren doordat hij lijdt aan dementie. Hij gaat steeds meer vergeten, steeds meer in het verleden leven. Hij herkent steeds minder mensen, verdwaalt als hij de hond uitlaat en vergeet wat hij wilde doen, nog voor hij eraan begonnen is. Zijn vrouw Vera ziet hij aan voor een verpleegkundige of voor de hulp van een meisje waar hij in zijn jonge jaren verliefd op was.
Het is bekend dat mensen die dementeren of aan Alzheimer lijden steeds meer in hun herinneringen verdwijnen, steeds minder in het heden leven en op het laatst niemand meer herkennen.
Het mooie van dit boek is dat je ook visueel in de mist van Maartens hoofd wordt getrokken doordat de schrijver steeds meer witte vlekken in het boek openlaat. Het zijn de woorden die hij niet meer kan vinden omdat de dementie zijn taalcentrum in zijn hersenen heeft aangetast.
De link naar Hersenschimmen in dit artikel is een affiliate link: dat betekent dat jij bijdraagt aan het voortbestaan van deze site. Dat is mogelijk doordat ik een klein percentage krijg van jouw aanschaf, als jij op die link klikt.
Bij de #WoT schrijven bloggers over een woord. Elke donderdag verschijnt een nieuw woord waarover je kunt bloggen. Deelname is geheel vrijblijvend. Plaats een reactie onder het bericht Hendrik-Jan waarin je het linkje plaatst naar je blog.
De #WoT is opgezet door Karin Ramaker en daarna door Irene van Putten overgenomen. Vanaf september 2014 houdt Hendrik-Jan de Wit het stokje in zijn hand.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Martha Pelkman (@drspee) - #WOT deel 45: herinneringen http://t.co/lo6joxRBdw
  2. Hendrik-Jan de Wit (@hjwdewit) - De #WoT van @drspee over vergeten en leven in de herinnering: http://t.co/Kn3xcRWJF1 Hersenschimmen van Bernlef

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest