Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

#WOT deel 49: altruïsme

door | 05 december 2013 | Overige, WOT | 2 reacties

altruïsme, egoïsme

altruïsme, egoïsmeAltruïsme ~ gedrag of levenshouding waarbij je mensen helpt zonder eigenbelang

Het is een prachtig woord, altruïsme. De inhoud ervan zo mogelijk nog mooier. Iets doen voor iemand anders zonder dat je er iets tegenover staat. Ik vraag me eerlijk gezegd af of dit kan.
Laten we eens analyseren: als je bijvoorbeeld helpt bij de voedselbank om pakketten uit te delen aan mensen die het keihard nodig hebben, dan doe je dat omdat je graag helpt. Dat geeft je een goed gevoel, toch? Dus help je nu bij de voedselbank omdat je graag mensen helpt of omdat het je zo’n goed gevoel geeft. Het eerste is zeer altruïstisch, maar het laatste lijkt mij ingegeven door egoïstische motieven. Die egoïstische motieven kunnen onbewust zijn, maar uiteindelijk krijg je toch dat goede gevoel ervan.

Ik steek mijn hand in de boezem van mijn altruïsme

Zelf ben ik ook schuldig aan een beetje egoïsme bij mijn vrijwilligerswerk. Ik werk een paar uur per week als vrijwilliger voor Zoetermeer Actief. Dit is een initiatief van vrienden. Zij hebben een website gebouwd die nieuws, sport en evenementen uit Zoetermeer brengt. Ik werk daar graag aan mee, omdat ik ze graag help en omdat ik mijn schrijfkunsten kan aanscherpen. Het eerste is puur altruïsme, het laatste egoïsme. Ik laat het altruïstische motief natuurlijk het hardste meetellen en op de voorgrond treden, maar ik kan niet ontkennen dat ik dit ook voor mijzelf doe. Omdat het goed is voor mijn CV.
Zo zit er volgens mij aan iedere goede daad een zelfzuchtig kantje. Omdat wij mensen zijn en het gewoon niet anders kan. Je weet wel: dat engeltje op je ene en het duiveltje op je andere schouder…
Write On Thursday. #WOT. Iedereen kan meedoen, het is een creatieve schrijfopdracht, vrij om te bepalen hoe je dat wilt doen, zoals het bij bloggen hoort en mag kort, lang, in blog, flog- of vlogvorm. Het gaat erom dat je het woord wat elke donderdag gebruikt gaat worden in z’n meest vrije vorm kan uitleggen. Wat vind je ervan, hoe denk je erover, heeft het een metaforische werking, zijn er vergelijkingen, kun je een anekdote terughalen, laat het je dromen of is het vlak en abstract? Wil je andere #WOT woorden terugvinden, check hier

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

2 Reacties

  1. carel

    ik kwam tot dezelfde conclusie

    Antwoord
  2. anna

    Ergens wel ja 🙂

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest