Begeerte ~ 1) Aanvechting 2) Aandrift 3) Begeerlijkheid 4) Bevlieging 5) Belustheid 6) Dorst 7) Drang 8) Drift 9) Geer 10) Graagheid 11) Graagte 12) Grei 13) Hunkering 14) Hartstocht 15) Hevig verlangen 16) Honger 17) Heftig verlangen 18) Koorts 19) Lust 20) Levendig verlangen 21) Meug 22) Neiging 23) Sterk verlangen 24) Tocht 25) Trek 26) Verlangen
Mooi woord. Bestaat al sinds 1298 en zou wat mij betreft vaker gebruikt mogen worden. In het Middelnederlands, de taal die gesproken werd tussen 500 en 1000 na Christus ongeveer, betekende het al ‘verlangen’. Wij herkennen hem nog in het spreekwoord: “Zij heeft alles wat haar hartje begeert”.
Begeerte komt van het Oudnederlandse geron
Ook wel geren. Dat kennen we niet meer, maar misschien herken je het nog in het woord gaarne. Leuk ook om te weten, is dat het woord terug te vinden is in het Oudhoogduits girida en in het Oudsaksisch giritha. Het voorvoegsel be- is er pas later voor gezet.
Dit is een van mijn begeertes: waar komt een woord vandaan? Hoe ver is het terug te herleiden in de taal? De etymologie van een woord is een speciale tak van sport in de taalkunde, waarbij lang onderzoek gedaan wordt in oude teksten.
Ik vermoed dat het woord begeerte zelfs nog wel teruggeleid kan worden naar het gotisch of misschien zelfs het Proto-Indo-Europees. Deze laatste taal is gemaakt door de wetenschappers: van alle bekende talen en woorden is een soort oertaal gereconstrueerd die voldoet aan de wetmatigheden die in bestaande teksten zijn gevonden. Deze taal noemt men het Proto-Indo-Europees. Het is puur een reconstructie: er is geen schriftelijke overlevering van deze taal.
Deze hypothetische oertaal zou gesproken kunnen zijn tot ongeveer het derde millennium voor Christus.
Maar nu jij
Waar denk jij aan bij het woord begeerte? Ik lees het weer graag.
#WOT: betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verschijnt er een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. Laat hier een link achter naar je eigen blog zodat iedereen mee kan lezen.