WhatsApp
Telefoon

#WOT deel 10: toon

door | 09 maart 2017 | Overige, WOT | 5 reacties

de toon van de lijsttrekker

Toon ~ 1) Bepaalde klank 2) Enkelvoudige klank 3) Geluid 4) Intonatie 5) Jongensnaam 6) Klank 7) Klankgeluid 8) Klankkleur 9) Kleur 10) Kleurtje 11) Laat zien die voornaam crypt) 12) Manier 13) Muzieknoot 14) Noot 15) Resonantie van een galm 16) Sfeer 17) Stembuiging 18) Stemkleur 19) Teen 20) Timbre 21) Tint 22) Toonhoogte 23) Trant 24) Trend


de toon van de lijsttrekkerIk wil het even hebben over een speciale toon: de verkiezingstoon. Elke lijsttrekker en elke kamerlid hebben een speciale verkiezingstoon, die mij inmiddels flink de keel uit begint te hangen. Ik ga dat uitleggen.
Als neerlandica valt het me op, dat het lijkt alsof er speciale zinsconstructies gemaakt worden die er vooral op gericht zijn om te laten zien hoe goed de lijsttrekker is ingespeeld op de problemen van de bevolking. Vaak begint zo’n zin met:

“Ik was laatst bij een gezin / winkel / azielzoekerscentrum / ziekenhuis / … waar ik zag dat …. En daar wil … (vul de partij in) wat aan doen. Wij gaan zorgen dat …. extra geld krijgt, om de problemen op te lossen.”

Die toon dus

Ook wordt er op vragen nauwelijks rechtstreeks geantwoord. Altijd wordt er eerst een vergelijking gemaakt of op een ander onderwerp iets gezegd. Het lijkt alsof men daarmee eerst zijn standpunt duidelijk wil maken of de interviewer wil afleiden van de vraag als deze de lijsttrekker onwelgevallig is.
En ik ben die toon dus gewoon echt spuug- en spuugzat. Praat gewoon! Zeg wat je denkt en geef antwoord op de vraag. Maar praat op een normale mensen manier.
Als ik de toon moet beschrijven, dan zou ik hem uitleggerig, betuttelend en prekerig noemen. Alsof ze een kind iets moeten uitleggen dat weigert te luisteren of heel moeilijk begrijpt waar het om gaat.
Ik ben benieuwd of jullie dit herkennen en het ook zo zat zijn. Of misschien dat je er nu op gaat letten en de toon die ik bedoel gaan herkennen. Ook ben ik natuurlijk nieuwsgierig wat jullie denken bij het woord toon.
#WOT: betekent Write on Thursday. Iedere donderdag kies ik een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. Laat hier een link achter naar je eigen blog zodat iedereen mee kan lezen.
Oorspronkelijk begon Karin Ramaker met de WOT. Na wat omzwervingen via Irene en Hendrik-Jan, kwam de WOT uiteindelijk bij mij terecht. Ik schrijf de WOT nu sinds 2014.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

5 Reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. #WOT deel 10: toon - iPIXtitude - […] Iedere donderdag kiest Martha een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. Laat daar een link achter…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest