Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

Brief aan het UWV

door | 17 april 2013 | Overige, Persoonlijk | 5 reacties

Geacht UWV,
Ik wil nu al ruim drie maanden gevonden worden voor een baan als tekstschrijver of webredacteur. Daarvoor heb ik mijn LinkedIn-profiel en Twitterprofiel aangepast. Om gevonden te worden via de sociale media.
Vandaag kreeg ik een enquête in mijn e-mail met de vraag of ik werk.nl wil evalueren. Iedereen die ooit afhankelijk is geweest van een uitkering weet waarschijnlijk wel hoe slecht deze website functioneert. Laten we eens even kijken naar een paar onderdelen.

 • De werkmap: hier vul je dus je sollicitatieactiviteiten in en krijg je berichten van je e-coach. Dankzij de het jobevent van Frankwatching weet ik dat solliciteren niet echt helpt. Je bent één van de zoveel sollicitanten en je moet maar hopen dat je CV uitgekozen wordt. Je kunt beter netwerken en gevonden worden. En toch moet je hier één keer in de week een sollicitatieactiviteit melden. Doe je dat niet, dan krijg je een boete.
 • Vacatures: ik krijg één keer in de week een e-mail met vacatures op basis van mijn geüploade CV. Iedere week krijg ik een e-mail met de melding: “Er zijn geen passende vacatures gevonden bij uw CV.” Met daaronder een aantal tips om je CV aan te passen of volledig te maken.
 • Je CV uploaden. Gelukkig is dat een functie die naar behoren werkt. Alles staat alvast ingevuld als je met DigiD inlogt. Dit is dus een fluitje van een cent.
 • Werk.nl in het algemeen: de website is alleen oproepbaar via Internet Explorer. Dat is niet meer van deze tijd. Ongeveer 45% van de mensen die internet opgaan, werken via Chrome, Safari, FireFox, Opera en andere browsers.

Maar, geacht UWV, ik zou graag voor mezelf beginnen. Wat fijn dat jullie ook daarvoor faciliteren. Ik heb de workshop zzp gevolgd. Ik kreeg daar veel informatie over hoe ik voor mezelf zou kunnen beginnen. Het nadeel is dat ik wel even 29% van mijn uitkering moet inleveren. Wacht even, ik herhaal het even voor de impact: 29%.
Ik zit al ruim drie maanden in de WW. Dat betekent dat ik nog maar 70% van mijn salaris krijg. Gelukkig werk ik nog parttime, dus ik krijg ongeveer 85% van wat ik hiervoor had en ik kan dus net aan rondkomen. Als ik dan ook nog eens 29% moet inleveren omdat ik voor mezelf wil beginnen, dan kom ik dus echt niet meer rond.
Ik kan dus niet voor mezelf beginnen dankzij jullie. Daarvoor moet ik dus eerst een baan vinden, zodat ik in mijn schaarse vrije tijd een eigen bedrijfje kan gaan opzetten, waardoor ik weer in de knoei kom met mijn toekomstige baan.
Jullie argumentatie is dat een WW-uitkering bestemd is voor werknemers. Als je als zzp’-er aan de slag wil, dan ben je geen werknemer meer en heb je dus eigenlijk geen recht op WW. Maar daar strijkt de wetgever dan toch over zijn hart en neemt genoegen met het innemen van bijna de helft (in percentagepunten) van de uitkering. Fijne stimulans om voor jezelf te gaan beginnen.
Is het niet beter om iemand echt de kans te geven om voor zichzelf te beginnen met volledige steun vanuit de WW? Mijns inziens ben je dan sneller uit de WW, omdat je dan echt de mogelijkheid krijgt om zelf iets op te starten, zonder dat je je zorgen moet maken over je financiële situatie. Dat je dan daarna een bedragje terugbetaalt van je winst lijkt mij niet meer dan redelijk. Maar je kunt in ieder geval beginnen.
Kortom, werk.nl werkt niet en geef mensen echt de kans om als zzp’-er te beginnen en kom niet met van die halve maatregelen aanzetten, het is nu net alsof je mensen straft omdat ze voor zichzelf willen beginnen.
Met vriendelijke groet,
Martha.
PS: misschien richt ik mijn brief aan de verkeerde instantie, maar dat komt omdat ik geen idee heb hoe de organisatie in elkaar zit en of werk.nl nu echt wel bij het UWV hoort of weer wat anders is.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

5 Reacties

 1. Cin

  Lijkt me heel frustrerend!

  Antwoord
 2. Olga

  Heb nu al zin om te gaan werken, kuch..

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest