WhatsApp
Telefoon

Schrijfmisverstanden: inspiratie is noodzakelijk

door | 30 december 2014 | Overige, Taal | 4 reacties

geen smoesjes meer, inspiratie vind je overal, teksten openen

geen smoesjes meer, inspiratie vind je overalHoe vaak hoor je een schrijver of blogger niet verzuchten: “Ik heb geen inspiratie. Zo kan ik niet werken.” Na het lezen van dit blog mag je dit excuus niet meer gebruiken. 
Newton had zijn appel nodig en Archimedes kon zijn wetten over het gewicht van lichamen pas maken toen hij een bad nam. Het zijn die eurekamomenten die achteraf bezien een punt markeren waarbij je als donderslag bij heldere hemel inziet hoe je verder moet met een probleem. Maar hoe krijg je die eurekamomenten?

Hoe kom je aan inspiratie?

Het komt in ieder geval niet uit het niets. De oude heren uit het voorbeeld hebben hun hele leven aan natuurkunde besteed. Ook Noam Chomsky heeft zijn hele leven aan taalkunde gewijd. Daarom kon hij theorieën opstellen over het aangeboren karakter van taal. Het voert te ver binnen het bestek van dit blog om daarover door te gaan. Daarom verwijs ik nu even naar Wikipedia. Ik vind het overigens best interessante theorieën. Misschien werk ik ze nog eens uit hier.
Terug naar het eigenlijke onderwerp. Inspiratie. Het komt op de meest gekke momenten opzetten: in de rij bij de supermarkt, in gesprek met je moeder of vader, als je een vogeltje voorbij ziet vliegen of als je net op het toilet zit.
Met andere woorden: ga niet passief zitten wachten. “Kom maar inspiratie, je bent welkom.” Nee, ga naar buiten, ga wandelen, ga douchen, koop een tijdschrift of ga in gesprek met mensen. Door een woord of een gebaar verbind je oude ideeën met nieuwe, waardoor je ineens een inzicht krijgt. Het belangrijkste is dat je dan een opschrijfboekje bij je hebt, op het toilet neerlegt of notities in je mobiel maakt om je inzicht niet te vergeten.
Dus als je eens iemand bij de kassa van de supermarkt in dromenland ziet, dan is hij of zij hoogstwaarschijnlijk een tekst aan het schrijven.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

4 Reacties

 1. carel

  zo is dat, het is niet alleen de humor die op straat ligt, meneer Sonneberg

  Antwoord
  • Martha

   Precies! Gaat u rustig door met kleuren hoor, meneer Sonneberg!

   Antwoord
 2. Rob Alberts

  Dromerige ogen bij een kassa hebben door jou een heel andere dimensie gekregen.
  Ik moet bekennen dat ik soms een sms naar mij zelf stuur met een blogtitel of een onderwerp bij gebrek aan pen en papier.
  Ik wens je een mooie jaarwisseling en veel inspiratie voor 2015.
  Vriendelijke groet,

  Antwoord
  • Martha

   Dag Rob, fijn dat ik je blik heb mogen verbreden :). Zo’n sms aan jezelf is ook een slimme zet! Ik wens ook jou een fijne jaarwisseling en veel inspiratie!

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Martha Pelkman (@drspee) - Schrijfmisverstanden: inspiratie is noodzakelijk http://t.co/ps6Iwg6BYh Bedenk goed of je dit blog wil lezen: je bent een excuus kwijt.
 2. Martha Pelkman (@drspee) - Over inspiratie schreef ik trouwens dit blog http://t.co/ps6IwfxpYF #blogpraat
 3. Martha Pelkman (@drspee) - @Elja1op1 writersblocks bestaan niet Elja! Zie http://t.co/ps6IwfxpYF #blogpraat

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest