Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

De lijst der lijsten

door | 10 december 2012 | Overige, Persoonlijk | 0 Reacties

Ieder jaar, sinds 1999, is hij er weer. De lijst der lijsten, de lijst die alle lijsten overtreft en de lijst die iedereen geweldig vindt en waar iedereen ieder jaar opnieuw naar luistert: de Top 2000 van Radio 2.
Natuurlijk maak ik mij onsterfelijk impopulair, maar ik walg ervan. Ieder jaar dezelfde 2000 liedjes die alleen in de staart van de lijst een beetje interessant is. Ook ieder jaar is er de strijd welk nummer op de eerste plek komt: Stairway to heaven, Hotel California of Avond. Het wisselt af. En o ja, natuurlijk. Ik vergeet de Bohemian Rhapsody van Queen die dit jaar in alweer de veertiende editie de eerste plek bezet.
Altijd dezelfde liedjes, altijd dezelfde strijd om de eerste plek. Altijd dezelfde berichtjes tussendoor bij de plaatjes met herinneringen of lof voor de lijst. Geen enkel ander radiostation doet zoveel aan zelfbevlekking als radio 2 tijdens de Top 2000.
De luistercijfers schieten omhoog in de week tussen Kerst en Oud & Nieuw, dus Radio 2 vindt dit een prachtige manier om betere luistercijfers te krijgen waardoor natuurlijk de reclame-inkomsten stijgen. De publieke omroep, tv en radio, zullen moeten proberen om te overleven in deze tijd van crisis, dus waarom zouden we geen luistercijferkanon inzetten zo aan het einde van het jaar om de begroting rond te krijgen. En ook de eeuwige Matthijs van Nieuwkerk die ook de Top 2000 presenteert op tv met spelletjes met BN-‘ers, videoclips en een dj die samples draait. Allemaal om het budget sluitend te krijgen.
En het werkt. Mijn collega’s op school hebben het tijdens de pauzes ook over de top 2000: wie staat er op 1? welke nummers staan waar en zijn ze gezakt of gestegen? En jammer dat dat ene liedje er nou net niet in staat of juist te laag. Er valt tijdens zo’n conversatie nog amper een gesprek te voeren met hen. En je kunt de lijst natuurlijk niet ‘dissen’, want dat komt je op een niet-begrijpende blik te staan en totale negatie in het verdere verloop van het gesprek.
Ik wilde dat de Top 2000 stopte. Het is nu de veertiende keer en het is genoeg. Net als de top 1000 allertijden van Veronica. Het is genoeg. Het hoeft niet meer. Een lijstje liedjes in een compleet arbitraire volgorde, puur omdat een aantal mensen voor dat liedje heeft gekozen. Niet omdat het een mooi liedje is, niet omdat de tekst hout snijdt, maar omdat het ooit een hitje was.
Ik heb niet gestemd, maar mijn top 3 zou er in ieder geval zo uitzien:

  1. Troy – Sinead O’Connor
  2. Worn down Piano –  Mark and Clark Band
  3. Aan een klein meisje – Harry Bannink

En toch. Ook ik luister tussen Kerst en Oud & Nieuw. Net zoals ik nu in de auto naar de Top 1000 aller tijden van Veronica luister.
Bron: logo Top 2000

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest