Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

Review: Darko’s lessen – Michelle van Dijk

door | 30 november 2017 | Boeken | 2 reacties

Omslag Darko's lessen

Allereerst: ik vind het heel bijzonder om de debuutroman van een studiegenote te mogen lezen. Samen met haar heb ik een supergave studententijd gehad met discussies over literatuur, jongens, seks, taal en andere zaken die het leven mooi maken. Dit heeft overigens mijn mening over haar roman Darko’s lessen niet beïnvloed.

Darko’s lessen is een roman over de Servische Darko die Nederlands leert van zijn lerares Janna. Het boek is opgebouwd in drie delen: Lessen in taal, lessen in liefde en lessen in leven. Het is een mooie indeling die duidelijk laat zien hoe Darko volwassen wordt. Daarmee is het een interessante coming of age roman geworden.
Darko leert niet alleen taal, maar ook omgaan met een verbroken relatie: Janna verbreekt de relatie zonder opgaaf van reden – lessen in liefde. De lezer wordt heen en weer geslingerd, op een prettige manier, tussen heden en verleden. We lezen over de elfjarige Darko die vanuit Servië naar Nederland komt om de oorlog te ontvluchten en over de twintigjarige Darko die werkt als verhuizer en zijn best doet om Nederlands te leren.

Darko’s lessen is een logisch vervolg op Michelle’s andere proza

Michelle schrijft al haar hele leven. Tijdens onze studie Nederlands schreef ze al voor de studievereniging en die korte verhalen zaten vol met levensvragen, humor en vooral: erotiek. Maar niet ranzig.
Het verhaal slingert ons tussen de twee werelden van de hoogopgeleide Janna die zich druk maakt om haar mobiel als zij die kwijt is en de laagopgeleide Darko die zich probeert staande te houden in een wereld die eigenlijk niet echt de zijne is. En die werelden botsen, geven wrijving en zullen uiteindelijk nooit echt tot elkaar komen. Ze laten zich niet kennen:

Ze [Janna] oefent zich in een verdedigingsmechanisme dat zich het beste laat omschrijven als dat van een schildpad. Als je te dichtbij komt, verbergt ze zich in haar schild. En je kunt uren naar haar schild kijken, het is de moeite waard, maar meer krijg je niet te zien. [p31]

Darko’s lessen is het lezen waard

opdracht Darko's lessenDit debuut van Michelle nodigt uit tot verder lezen. Tot nog een keer lezen en tot nog een keer goed lezen en misschien zelfs wel aantekeningen maken en strepen zetten en ezelsoren vouwen (slik!).
Een echte aanrader dus. En dat is niet omdat ik zo’n mooie opdracht heb gekregen van Michelle.
[usr 4]
Hier lees je wat mijn blogcollega’s ervan vinden.
Dit is mijn 35e boekrecensie voor Not just any book. Ik heb dit boek gratis gekregen, maar dat heeft in geen enkel opzicht mijn mening over het boek beïnvloed. De link naar het boek is een affiliate link. Dat betekent dat ik een beetje geld krijg als jij dit boek of een ander koopt.
[bol_product_links block_id=”bol_5a20849b76f7f_selected-products” products=”9200000083433846″ name=”review” sub_id=”njab” link_color=”AD232C” subtitle_color=”683C26″ pricetype_color=”EF9B4B” price_color=”AD232C” deliverytime_color=”683C26″ background_color=”FFFFFF” border_color=”683C26″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

2 Reacties

 1. michellevandijk

  Leuk gekozen citaat! Je hebt heel mooi omschreven wat er in/tussen die twee werelden misgaat.
  Bedankt!

  Antwoord
  • Martha Pelkman

   Jij bedankt voor het compliment en voor je mooie debuutroman. Gefeliciteerd!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest