Geschiedenis van online marketing
Waarschuwing: dit blog gaat over marketing. Meer bepaald over online marketing. Ik ben namelijk daarin een thuisstudie begonnen, zoals je donderdag wellicht hebt gelezen. Hier ga ik samenvattingen maken van wat ik heb geleerd, dus mocht je niet geïnteresseerd zijn, sla deze dan gerust over: ik ben niet boos, alleen diep teleurgesteld ;). Mocht je wel willen lezen, je bent van harte welkom en wie weet steek je er net zoveel van op als ik!
Les 1 van het Handboek Online Marketing gaat over de geschiedenis en trends in marketing. Het is een echt introductie hoofdstuk. Het ontstaan van het woord marketing wordt ook uitgelegd: het is een samentrekking van het Amerikaanse market en getting. Marketingdenken draait om het creëren en leveren van waarde. Het gaat om de focus op het juiste aanbod in de voorraad opnemen. Daarin verschilt het van verkoop, omdat dit alleen maar draait om het kwijtraken van je voorraad.
Er zijn een aantal definities van marketing
- het geheel van activiteiten die erop gericht zijn om transacties tot stand te brengen;
- het verkrijgen van de markt door in te spelen op de behoeftes van (potentiële) afnemers;
- het centraal zetten van de wensen van de klant;
- alles wat een bedrijf doet om de verkoop van producten te bevorderen;
- het opstellen van plannen voor de vergroting of het behoud van de afzet, afzetanalyse, afzetplan.
Het is wel leuk om voor de afwisseling even een filmpje neer te zetten over wat Javier Guzman van marketing vindt.
De grondleggers van de marketing zijn Philip Kotler (1931) en Robert Bartels (1913-1989). Kotler legde de basis voor de traditionele marketing. In de eerste versie stond het product centraal; marketing 2.0 zette de klant centraal en marketing 3.0 (dat in 2010 uitkwam) zette de klantwaarden en de klantbeleving centraal. Bartels legde het wetenschappelijk fundament voor marketing.
Direct marketing is de basis van online marketing
Direct marketing (DM) is een vorm van marketing die de aanbieder in staat stelt de inzet van marketinginstrumenten op de individuele klant af te stemmen. Het primaire doel van DM is het creëren en onderhouden van directe, structurele relaties tussen aanbieder en afnemers. Bij DM is de boodschap relevanter, maar een nadeel is dat de kosten ervan hoog zijn. Onder invloed van DM doet customer relationship management (CRM) zijn intrede. Hieruit ontrekt de marketing medewerker gegevens van mensen met een of meerdere specifieke kenmerken.
In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw was de overgang van massamarketing naar persoonlijke direct marketing zichtbaar. De strategie voor DM was marktsegmentatie: het opdelen van de markt in kleinere groepen die gelijke kenmerken hebben. Dit is ook wel lifestyle marketing.
Massamarketing houdt in dat er kostbaar en tijdrovend marktonderzoek gedaan moet worden, het individuele klantgedrag is nauwelijks bekend.
Bij massamarketing moet je denken aan de massamedia zoals tv, radio, kranten en billboards. Onder nieuwe media vallen zoekmachine marketing, websites, social media en in-store reclame.
Wat losse kreten
Leeftijd blijft een bepalende factor voor de keuze die een marketer (ja, Kitty!) maakt voor een bepaalde soort media.
Product-marktcombinatie (PMC) wil zeggen het opdelen van de markt op basis van voorkeuren en gedrag. Bij PMC kan één product op meerdere markten en doelgroepen terechtkomen. De businessunit van het product regelt dan ook de marketing van het product.
M-commerce: verkoop via mobiel naar analogie van e-commerce.
De ontwikkeling van productgericht denken naar klantgericht denken is te zien in twee opvallende uitingen. Henry Ford zei over zijn T-Ford: You can have any colour as long as it’s black. Een prachtig staaltje productgericht denken rond 1910.
Time Magazine riep in 2006 You uit tot persoon van het jaar. Duidelijk een staaltje van klantgericht denken, omdat de klant zich inmiddels heeft ontwikkeld van consumer tot prosumer. Een samentrekking van producent en consument. De prosumer heeft macht over de markt, het distributiekanaal en nieuwe vormen van marketing.
Het gedrag van klanten offline kan niet één op één worden overgenomen naar online gedrag. Vaak verschilt dit gedrag aanzienlijk, alsof er twee klanten in één lichaam zitten. Het is het verschil tussen funshoppen (offline) en runshoppen (online). Dit is een uitdaging voor crossmediale en crosschannel marketing.
Een aantal actoren die de marketingstrategie beïnvloeden
- mondige consumenten
- verlies van merk- en winkeltrouw
- verschuiving van machtsposities
- invloed van nieuwe media op klantgedrag
- social media communities (virtuele communities) die een machtspositie verwerven
- de eigen beleving is belangrijker dan de merkwaarde van een product
- producten worden multichannel aangeboden
- social influencers kunnen een product maken of breken
- content is minder mediumgebonden
- consumenten worden minder gevoelig voor massamedia
- de invloed van social media op politiek niveau
- betere afstemming van de boodschap en dienst op de ontvanger
- en nog veel meer
Dialoogmarketing heeft raakvlakken met online marketing
Dialoogmarketing is gericht op (toekomstige) klanten via digitale kanalen. Het doel van deze soort marketing is het verhogen van betrokkenheid (engagement) bij het product of de dienst.
De Britse visionair en consultant Jonathan MacDonald spreekt over vier basisprincipes:
- Privacy – er moet een beleid zijn voor wat er gebeurt met opgevangen klantgegevens
- Permission en personal – wat wil de klant waar en wanneer ontvangen, in welke vorm en op welk platform?
- Preference – vraag naar de voorkeuren van de klant en handel ernaar
- Collaborate – er is samenwerking tussen klant en marketer. Beiden hebben de macht
En nu: huiswerk!
Meer weten of vragen?
Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!
0 reacties
Trackbacks/Pingbacks