Huidhonger ~ #WOT deel 20
Huidhonger ~ sterke behoefte aan lichamelijk contact, aan aanraking via de huid, zoals die zich vooral bij baby’s en bejaarden manifesteert; ook in algemenere of seksuele zin: sterke behoefte aan huidcontact, om gestreeld of aangeraakt te worden.
Ik heb een nieuw woord geleerd. Huidhonger. De betekenis staat hierboven, maar er is nog iets wat er niet bij staat en dat is dit:
ontstaat doordat de tastzin prikkels nodig heeft en, bij bejaarde mensen, doordat de tastzin langer dan bv. het gehoor en gezichtsvermogen, volop actief blijft, terwijl lichamelijk contact vaak ontbreekt.
Aanraking is dus belangrijk. Heel belangrijk. Daarom willen baby’s graag opgetild en vastgehouden worden en zijn bejaarden vaak (niet altijd, ik generaliseer niet) vaak wat aanhankelijker. Huidhonger is dus heel normaal. Net zo normaal als eten en slapen.
Huidhonger: 8 redenen om elkaar aan te raken
Marieke Schoenmakers, die in de verpleging werkte, onderzocht in 2013 wat aanraken met je doet en formuleerde acht reden om elkaar vaker aan te raken:
- Aanraken heeft veel positieve effecten, zoals pijnvermindering, rust geven, stress verminderen en troost;
- Het is een vorm van communicatie. Als alle andere zintuigen uitgevallen zijn, dan is de tast het zintuig dat het langste ‘open’ blijft staan;
- Het is goed voor je relatie (die hoef ik niet uit te leggen, toch?);
- Aanraking geeft een veilig gevoel. Kleine kinderen kruipen weg bij hun ouders;
- Aanraken is ‘hechtingsgedrag’. Als je dit in je jeugd hebt meegekregen, blijf je dit doen in je volwassen leven – je zoekt de nabijheid van anderen als je angstig of verdrietig bent;
- En dan huidhonger: de behoefte om aan te raken en aangeraakt te worden. Na baby’s zijn bejaarden degenen met de meeste huidhonger.
- Mensen met dementie hebben veel baat bij aanraking:
- veiligheid: alles wat ze kenden en vertrouwden, gaat verloren door de ziekte;
- contact: praten wordt steeds lastiger, waardoor ze terugvallen op andere zintuigen, met name de tastzin;
- affectief huidcontact: door het teruggaan naar de kindertijd, komen de kinderlijke verlangens weer terug en neemt de huidhonger toe.
- Door aanraking spreek je het lichaamsgeheugen aan. Dit is sterker dan het cognitief geheugen. Alles wat je meemaakt, sla je op in je lichaam.
Het hele onderzoek kun je lezen door op deze link te klikken waardoor in een nieuw venster een pdf opent.
Ken jij het verschijnsel huidhonger of hoor je dit nu voor het eerst, net als ik? Ik ben benieuwd wat jouw ervaringen ermee zijn.
WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over mee kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment dat je wil instappen. Oorspronkelijk begon Karin Ramaker met de WOT. Na wat omzwervingen via Irene en Hendrik-Jan, kwam de WOT uiteindelijk bij mij terecht. Ik schrijf de WOT nu sinds 2014. Hier vind je alle WOT’s vanaf 2014.
Foto door Mike Scheid via Unsplash
Meer weten of vragen?
Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!
Huidvraat heeft duidelijk huidhonger, maar daar schiet bejaard Nederland niet veel mee op. Lastig hoor, zo’n neologisme.
https://blog.stephankoopmans.nl/wot-20-huidhonger/