Er zijn ontzettend veel genres in de Nederlandse literatuur te vinden. Dat gaat van thriller tot chicklit en van horror tot biografie en alles wat je daartussen nog kunt bedenken. Zelf voelde ik niet veel voor horror en biografie, maar ook bij Niek was er afkeur voor een genre.
Niek schrijft over haar afkeer van de waargebeurde verhalen. Het genre dat iedereen kent van ware woensdagavond film van RTL 4 begin jaren negentig. Iedere woensdag werd er een film getoond, na Goede Tijden Slechte tijden, dat echt had plaatsgevonden. Meestal waren het van die zoetsappige tranentrekkers over mensen die elkaar kwijtgeraakt waren en elkaar later toch weer vonden. En ook van die films waarbij de dader altijd werd gestraft en alles aan het einde weer goed was.
Een van de minder leuke genres wat mij betreft
Gelukkig is Niek genuanceerder. Niet alle waargebeurde verhalen vindt zij vreselijk, maar wel de boeken die geschreven worden om mensen te laten smullen van andermans ellende. Die boeken worden niet geschreven om lering uit te trekken, maar om de ellende mee te beleven.
Ook boeken over of geschreven door nog levende criminelen, moordpartijen in familiekring of vindt zij lectuur voor de sensatiebeluste lezer.
Anna beantwoordde de vraag in de reacties. Ze schreef dat ze minder boeken leest uit de genres young adult en fantasy. Helaas vermeldde ze er niet bij waarom: misschien omdat het haar minder aanspreekt?
#50books vraag 19
Het wordt eerlijk gezegd wel steeds lastiger om een goede vraag te verzinnen voor deze rubriek. Na ruim vier jaar lijken alle vragen en varianten daarop wel gesteld. En toch probeer ik iedere keer wat leuks te verzinnen in de hoop dat jullie er antwoord op kunnen geven. En gelukkig lukt het ook iedere keer weer! Maar als jullie suggesties hebben, dan hoor ik die graag!
Van veel succesvolle boeken worden eerst films gemaakt en als de film succesvol is, dan kun je ook nog een (tekenfilm)serie verwachten en daarna komt het bij Joop van den Ende terecht of bij Albert Verlinde in een musical. Zo begon Anne Frank als boek en werd daarna een film (nou ja, een? wel meer!) en vervolgens ook nog meerdere toneelstukken.
Hetzelfde zag je gebeuren met Soldaat van Oranje: van autobiografie in 1970, naar film in 1977 en inmiddels een musical die op 31 oktober 2010 in premiere ging en nu nog steeds gespeeld wordt. Het lijkt wel The mousetrap in London, die al veertig jaar draait. De vraag:
Van welk boek zou jij een musical- of toneelversie willen maken?
Ik zou het bijvoorbeeld leuk vinden als men een toneel- of musicalversie zou maken van In de ban van de Ring. Net als de Ring des Nibelungen wordt dat dan een voorstelling die een dag lang duurt waarbij je een volledig arrangement aanbiedt met lunch en diner en natuurlijk koffie. Wat een uitputtingsslag zal dat zijn voor de acteurs! Het wordt dan uiteraard maar een keer per week opgevoerd. Dat houdt het exclusief.
Ik ben benieuwd welk boek voor jou een musical of toneelstuk waard is. Laat je reactie achter in de comments hieronder.
Iedereen is vrij om de vragen te beantwoorden zoals hij of zij wil. Laat een link naar je eigen blog achter in de reacties onder dit blog of reageer hieronder. Zo kan iedereen lezen wat jij ervan vindt.
In 2016 was Hendrik-Jan de Wit de gastheer van de serie #50books. In 2013 en 2015 werden de vragen gesteld door initiatiefnemer Peter Pellenaars. Zelf nam ik in 2014 de honneurs waar.
Wat een geniaal idee om een musical te maken van Lord of the Rings, want er staan ook veel liederen in! Wel met eindeloos veel coupletten… 😉
Ik zou wel graag een verfilming zien van de MaddAddam-trilogie van Margaret Atwood. Daar staan ook liederen in en die zijn zelfs al op muziek gezet. Een toneelbewerking zou wel een grote uitdaging zijn, maar ik zou er zonder aarzeling heen gaan.
Dat was wel even hard knarsen en dit is het resultaat: http://niekheefteenboek.blogspot.nl/2017/05/50books-201719.html
Ik vond het een goed idee, maar iemand was me voor geweest:
http://alimolenaar.nl/stukjes/boek-toneelstuk-50books-vraag-19/