Review: De onverwachte held van kamer 13B
Bij een boek over dwangneuroses verwacht je niet dat het over liefde gaat. En toch gaat het over liefde. Over de liefde van een jongen voor een meisje. Over de liefde van een jongen voor zijn broertje. Over de liefde van een vader voor zijn zoon. En over de liefde van een moeder voor haar zoon. En over hoe groot de kracht van liefde kan zijn.
Van de achterflap:
Als de 15-jarige Adam tegen zijn wil naar een serie bijeenkomsten voor jongeren met een dwangneurose wordt gestuurd, verwacht hij niet daar halsoverkop verliefd te worden. Maar zodra hij de iets oudere Robin ziet, is hij sprakeloos. Adam raakt vastbesloten om Robin te leren kennen, te helpen en te beschermen. Dat is nog niet zo makkelijk voor een tienerjongen met ruziënde gescheiden ouders en een lastig stiefbroertje – om over zijn eigen dwangneurose nog maar te zwijgen.
Liefde is een van de grote drijfveren van dit young adult boek. De liefde die zich afspeelt in een omgeving van mensen met een OCS, een obsessieve complusieve stoornis. Stoornissen die zich uiten in tics, reinigingsrituelen en tellen. In eetstoornissen, in lijsten en leugens. Want iedereen liegt. Daar is Adam van overtuigd.
Als lezer kruip je echt in het hoofd van Adam, die je gaandeweg ziet verslechteren. Hij heeft een tic met oneven getallen. Alles wat hij doet moet met een oneven getal eindigen. Zo moet hij tikken en tellen: 33 sets van 111, 7 sets van 39 en ga zo maar door. Alle getallen en tijdstippen die genoemd worden, zijn precies en oneven. De duizendtallen en miljoentallen zijn afgerond, maar de hoeveelheden zijn oneven (133 miljoen, 73 duizend).
Ook drempels zijn problematisch voor Adam. Het gaat zelfs zo ver dat hij zijn eigen huis niet meer binnenkomt zonder reinigingsritueel. Daardoor gaat Adam bij zijn vader wonen. Daar wordt hij omringd door de liefde van zijn vader, stiefmoeder en halfbroertje van vijf.
De opdracht in het boek intrigeerde me:
Voor iedereen die denkt dat hij de enige is
Ik bleef daarom doorlezen: want wie waren er nog meer met dwangstoornissen in het boek? Het werd al vrij snel duidelijk, dat het broertje van Adam, Moppie maar eigenlijk Wendell, ook niet helemaal in orde is. En er is nog iemand in het gezin die niet in orde is: ongeveer halverwege het boek kom je erachter dat de moeder van Adam ook een stoornis heeft. Hoewel, eentje? Het zijn er meer, waarvan er eentje haar bijna het leven kost. Dus Adam is niet de enige.
De grote vraag die mij uiteindelijk nog lang over het boek zal laten nadenken: wie is de held van kamer 13B? Is dat Adam, Robin of toch iemand anders. Ik ben er nog niet uit en daarom heeft het boek mij vastgehouden, mij tot het einde doen doorlezen en zal ik er nog wel even mee bezig zijn om uit te dokteren wie nu wiens held is.
Getallen dingetje
O, en nog even over mijn eigen dingetje: 13 is oneven, maar B is de tweede letter in het alfabet. Omdat kamer A niet bestaat, maakt die letter B niet uit en is dus de eerste letter. Robin bestaat uit vijf letters, haar volledige naam is Robin Isobel Plummer, dat bestaat uit 5, 6 en 7 letters, wat in totaal 18 is en dus een even getal. Adam Spencer Ross bestaat uit 4, 7 en 4 letters wat in totaal 15 letters is en dus oneven. Adam kiest zelf voor de superheld Batman als alias omdat die bij Robin past, maar die alias heeft wel zes letters. In totaal hebben de namen van Batman en Robin elf letters, wat het gekkengetal is. En als je de echte namen van Adam en Robin optelt, dan kom je op 33 letters, wat ook het aantal kaarsen is dat in de kerk wordt aangestoken door het groepje ‘dwangers’ dat overigens uit acht mensen bestaat. Verder woont Adam op nummer 97, heeft hij praatgroep op de dertiende verdieping en de trappen hebben in totaal dertien treden. De tijdstippen die genoemd worden in het boek zijn: 01:03, 23:41, 05:15, 21:47, 8:59, 8:43, 8:40 (maar dan gaat het mis), 4:57, 3:17, 5:03 en 17:35.
Het boek zelf heeft veertig hoofdstukken, wat een even getal is. Het motto van het verhaal is een stukje uit het gedicht ‘If’ van Rudyard Kipling en dat heeft weer twee letters.
Lees hier wat mijn medebloggers van dit boek vinden.
[bol_product_links block_id=”bol_5569bcd9220ea_selected-products” products=”9200000029874920,9200000035824592″ name=”njab” sub_id=”boekreview” link_color=”EA2C4D” subtitle_color=”F98738″ pricetype_color=”590805″ price_color=”EA2C4D” deliverytime_color=”590805″ background_color=”F4F1ED” border_color=”E5D3A9″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Dit is mijn 23e boekrecensie voor Not just any book. Ik heb dit boek gratis gekregen, maar dat heeft in geen enkel opzicht mijn mening over het boek beïnvloed. De link naar het boek is een affiliate link. Dat betekent dat ik een beetje geld krijg als jij dit boek of een ander koopt.
Meer weten of vragen?
Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!
2 Reacties
Trackbacks/Pingbacks
- Martha Pelkman (@drspee) - Review: De onverwachte held van kamer 13B http://t.co/QH6lbnLLuZ
Intrigerend… is het eerste woord dat bij me opkomt 🙂
Het boek heeft mij regelmatig weten te ontroeren 😉
Leuk jouw visie.