Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

Schaarste ~ #WOT deel 35

door | 29 augustus 2019 | WOT | 3 reacties

Schaarste in de woestijn is afwezigheid van water

Schaarste ~1) Dreigend tekort 2) Gebrek 3) Geringe voorraad 4) Karigheid 5) Krapte 6) Nijpend gebrek 7) Schaarsheid 8) Soberheid 9) Tekort 10) Unicum 11) Zeldzaamheid


Goddank, er komt weer schaarste, er komt weer tekort. Terug naar de armoe en het lege bord.” Annie M.G. Schmidt wist het wel. Ze walgde van weelde en wilde heel graag terug naar de balkenbrij en gort met bessensap. Luister vooral even het liedje voor je verder leest. En luister dan ook naar de prachtige stem van Conny Stuart.

Nu hoef ik zelf natuurlijk geen levertraan terug. Sterker nog, ik heb dat nog nooit gekregen, maar als ik mijn moeder moet geloven dan was dat een verschrikking. Overigens kan ik niet anders denken dan dat dit liedje sarcastisch bedoeld was. Vooral door die achttien kinderen waarvan er uiteindelijk nog maar zeven overblijven. De mentaliteit van ‘vroeger was alles beter’ wordt hier natuurlijk flink op de hak genomen.
De reden dat ik op het woord schaarste kom, heeft te maken met twee verschillende stromingen in de business coaching, twee stromingen die ik heb geleerd gekregen.

De schaarste mindset

Bij schaarste ga je ervan uit dat iedereen je concurrent is, dat je moet ‘vechten’ om klanten te krijgen. Dat er niet genoeg is voor iedereen. Ik vertelde een van de coaches dat ik niet geloofde in concurrentie, dat ik geen schaarste mindset wilde voeren. Zijn antwoord: “Met alle respect, dat is bullshit.” En je weet al dat na ‘met alle respect’ een zeer respectloos antwoord komt. Ik hoef je niet te vertellen dat ik niet lang gebleven ben en dat ik met een flinke knal de deur uit ben gegaan daar.
Ik heb een overvloed mindset. Er is genoeg voor iedereen. Iedereen heeft zijn eigen klanten en die komen naar je toe als je zelf natuurlijk ook werkt om bekend te zijn. Klanten, geld, er is genoeg. Je hoeft er alleen maar te zijn en ze komen naar je toe. Tenminste, zo werkt het volgens de andere stroming business coaches. De coaches die niet met het business canvas model werken en mij leren hoe je met je eigen energie mensen tot je krijgt. Kortom, overvloed.
Wat is schaarste voor jou? Heb jij ooit schaarste meegemaakt? Of heb jij ook een overvloed mindset? Misschien denk jij bij dit begrip wel aan de economische uitleg: als er productiemiddelen of tijd moeten worden opgeofferd om het product voort te brengen. Bijvoorbeeld om een brood te produceren, moeten er eerst de productiemiddelen grondstof, energie, arbeid en tijd opgeofferd worden. Brood is daardoor een schaars goed.
Ik lees graag jouw ideeën bij schaarste en overvloed.
WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over mee kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment dat je wil instappen. Oorspronkelijk begon Karin Ramaker met de WOT. Na wat omzwervingen via Irene en Hendrik-Jan, kwam de WOT uiteindelijk bij mij terecht. Ik schrijf de WOT nu sinds 2014. Hier vind je alle WOT’s vanaf 2014.
Foto door Michal Průcha via Unsplash

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

3 Reacties

 1. Petrine

  Ik eet ‘s morgens graag een bordje havermoutpap. Mijn moeder kan dit bijna niet geloven! Zij moest dit vroeger eten en ik kies er vrijwillig voor

  Antwoord
 2. Anita Tychon

  Minder is meer !

  Wat heeft de overvloed ons gebracht ?

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest