WhatsApp
Telefoon

Spreekwoord 14: April

door | 10 april 2018 | Spreekwoorden 2018 | 0 Reacties

Aprilletje zoet geeft nog wel eens witte hoed. Er kan nog wel eens sneeuw vallen in april. Veel spreuken over april eindigen trouwens met het woord ‘gril’. Beetje jammer dat men niet heel erg origineel was bij het verzinnen van weerspreuken, maar het is waar: april is een grillige weermaand.

Vandaag, 10 april, is het de naamdag van de heilige Sint-Ezechiël. Ezechiël was een van de grote profeten van het oude testament. Hij moet rond 550 voor Christus geleefd hebben. Het was de tijd van de Babylonische overheersing en Ezechiël werkte als slaaf bij Kebab, een zijrivier van de Eufraat. Na een jaar of vijf werd hij overvallen door de geest van God en begon voorspellingen te doen. Het is niet goed afgelopen met deze profeet: hij werd gemarteld door de Babyloniërs en gedood omdat hij hen ervan beschuldigde afgoden te vereren.
April is de beste tijd om vlas te zaaienHet spreekwoord dat bij deze heilige hoort, is: zaait ge op Sint Ezechiël, dan lukt de vlasgaard zeker wel. Een vlasgaard is een soort tuin of akker waar vlas verbouwd wordt. Van vlas maakt men onder meer lijnzaadolie en linnen. Het is al een heel oude plant. Zeker de variant waarvan linnen wordt gemaakt, wordt al zesduizend jaar verbouwd.
Vlas kan het beste in de eerste helft van april worden gezaaid, het bloeit in juni en in de tweede helft van juli wordt het geoogst. Dat het een Vlaamse uitdrukking is, heeft te maken met het feit dat België een van de klassieke productielanden van vlas is. Naast België vind je vlasgaarden ook in Zeeuws-Vlaanderen en Noord-Frankrijk.
Als je dus je eigen vlastuintje wil beginnen, kun je dat het beste vandaag doen.
Spreekwoorden zijn de kers op de taart van de Nederlandse taal, de krenten in de pap, zogezegd. Iedere week wil ik een spreekwoord behandelen. Voel je vrij om een spreekwoord aan te dragen als je wil weten waar het vandaan komt. Dan ga ik op onderzoek. Bekijk alle spreekwoorden.
Plaatje: Wikimedia: vlasschoven

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest