DrsPeeLogo2025-groen
WhatsApp
Telefoon

Spreekwoorden 10: koe

door | 14 maart 2016


Ik moet de koe bij de horens vatten: ik heb mijn plicht alweer te lang verzaakt. Zes dagen geleden schreef Carel de nieuwe opdracht en ik heb er nog niets over geschreven. Dus vandaag ga ik maar eens proberen uit te leggen hoe een koe een haas vangt.

In een weiland, ergens ver weg, waar de koeien nog in grazige graslanden landerig kunnen liggen in de zomerzon, was eens een koe die graag een haas zou vangen.
“Wat zou ik graag eens een haas vangen,” zei de blaarkop dromerig. Haar vriendinnen keken haar meewarig aan en zeiden: “Doeoeoeoe niet zo raar, joh, dat lukt je nooit.” Maar zij liet haar plan niet varen.

De koe piekerde zich suf

Maar ze kon niets verzinnen. Haar voornemen raakte bekend in de grazige graslanden. Er kwamen steeds meer hazen kijken naar de koe die een haas wilde vangen. Eerst staarden ze vanaf een afstandje naar haar, maar daarna werden ze brutaler: ze waagden zich dichter- en dichterbij.
Het werd zelfs een spelletje: wie durft het dichtste bij de koe te komen zonder het haasje te worden? De hazen kwamen dichterbij, raakten de poten van de blaarkop aan en sprongen dan snel weer weg, want ze wilden natuurlijk niet gevangen worden.
Zo ging dat dagen achtereen door. Het dier stond te piekeren en te peinzen met de spreekwoordelijke handen in het haar. Ze werd moe. Heel moe van de hazen die probeerden haar poten aan te tikken om dan snel weer weg te duiken. Op een dag zakte zij door haar poten, precies op het moment dat een haasje haar achterpoot probeerde aan te tikken. Met haar kont plofte ze neer op het kontje van het haasje.
De haas schrok en probeerde zich los te wurmen, maar het lukte niet. Het diertje was niet sterk genoeg om zich los te worstelen. De koe viel in slaap en het haasje kon niet anders dan blijven liggen tot het beest weer wakker werd. En zo vangt een koe dus een haas! Per ongeluk.
Iedere dinsdag geeft Carel de Mari op zijn blog een woord op waarmee je een spreekwoord kunt bespreken. Iedereen kan altijd meedoen. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Plaats een link onder het blog van Carel en lees daar ook de andere bijdragen.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

Anne

Eigenaar DrsPee

Leuk dat je deze blogpost leest. Ik hoop dat je er wat aan hebt. Mocht je meer willen weten of up to date willen blijven van alles wat er in de wereld van de websites gebeurt, schrijf je dan onderin deze pagina in voor de nieuwsbrief. Deze verschijnt onregelmatig en maximaal 1 keer per maand. Je gegevens zijn veilig bij mij. Ik zal ze nooit verkopen.

Pin It on Pinterest