Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

Spreekwoorden 16: brood

door | 27 april 2016 | Overige, Spreekwoorden 2016 | 3 reacties

Agatha beschermheilige van brood en bakker

Het eerste spreekwoord dat in mij opkomt, is brood en spelen. Maar inmiddels weet denk ik iedereen wel dat deze gevleugelde uitdrukking komt uit het oude Rome ten tijde van Gaius Sempronius Gracchus. Deze keizer deelde graan uit aan de Romeinse onderdanen en organiseerde de gladiatorenspelen. 
Agatha beschermheilige van brood en bakkerHet enige dat het volk nodig heeft om gelukkig te blijven is eten en vermaak. En omdat iedereen dit natuurlijk al lang weet, zoek ik een ander spreekwoord om over te schrijven.
Ik dacht daarna aan genadebrood eten. Een uitdrukking die betekent dat je door anderen wordt onderhouden. Maar daar was weinig meer over te vertellen.
Een leuker verhaal is vertellen hoe Sint Agatha de patroonheilige of beschermheilige werd van de bakkers.
Agatha van Catania was een beeldschone christelijke vrouw die woonde in Catania op Sicilië rond 250 na Christus. Zij was zo mooi dat de landvoogd haar tot zijn minnares wilde maken. Zij weigerde hem. En zoals zo vaak in die tijd vinden mannen het natuurlijk heel raar om ‘nee’ te horen van een vrouw. Want hij was een landvoogd: dat is zo ongeveer Gods geschenk aan vrouwen. En vrouwen hadden natuurlijk niets te willen. Toen.
Agatha werd gevangen gezet en gemarteld. De landvoogd dacht dat hij op die wijze ervoor kon zorgen dat Agatha het christelijk geloof zou afzweren. Maar zoals het een heilige in spe betaamt, bleef zij standvastig aan haar geloof. Zelfs toen haar borsten werden afgeknepen met ijzeren tangen, bleef zij aan haar geloof vasthouden.
‘s Nachts werd zij genezen door Petrus die door Jezus naar haar toe was gestuurd. De landvoogd was razend van woede en liet haar op de brandstapel gooien. Net op dat moment kwam er een aardbeving. De bevolking van Catania kwam daarop in opstand. De landvoogd liet Agatha uit het vuur halen en sloot haar weer op in de schuur waar ze gevangen was gezet. Die nacht stierf zij aan haar verwondingen en werd opgenomen in de hemel.

Borsten of brood?

Maar hoe werd Agatha nu patrones van de bakkers? Toen haar borsten op die gruwelijke manier waren afgezet, legde men ze op een schaal. Op schilderijen werd zij afgebeeld met haar borsten naast zich op die schaal. Later begreep men niet meer dat het haar boezem was en verwarde de ovale lichaamsdelen met brood. Zo werd Agatha de beschermheilige van de bakkers.
Iedere dinsdag geeft Carel de Mari op zijn blog een woord op waarmee je een spreekwoord kunt bespreken. Iedereen kan altijd meedoen. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Plaats een link onder het blog van Carel en lees daar ook de andere bijdragen.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

3 Reacties

  1. carel de mari

    wat een verhaal! Je maakt er iedere keer iets fraais van

    Antwoord
    • Martha

      Dank je wel Carel 🙂

      Antwoord
  2. Anna

    Tjemig zeg, best wel een afgrijselijk verhaal … mannen hé … al moet je ze niet allemaal over dezelfde kam scheren ☺

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest