Stijl is persoonlijk en kun je niet aanleren. Dat zijn dingen die je vaak hoort als je schrijft. Ik ben zelf van mening dat stijl een kwestie van smaak is en dat je daar eigenlijk geen commentaar op mag hebben. Je vindt iemands schrijfstijl goed of niet. Je maakt dan wat mij betreft de keuze of je iemand leest of niet. Wat is stijl nu eigenlijk?
Peter Burger en Jaap de Jong zeggen het volgende over stijl in hun Handboek Stijl:
Stijl is de keuze uit mogelijke formuleringen om een gedachte vorm te geven.
Met andere woorden: je kiest zelf welke woorden je gebruikt en hoe je je zinnen opbouwt. Daarmee definieer je je eigen stijl. Je stijl kan afstandelijk zijn: Het is mij een waar genoegen kennis met u te maken. Of juist persoonlijk: Wat leuk om je te leren kennen!
Iedere stijlkeuze die een schrijver maakt, heeft gevolgen voor de bedoeling van het geschrevene: een bedankje in de eerste zin van een brief heeft meer effect dan weggemoffeld in de laatste alinea.
Stijl is de jurk van de gedachte – Lord Chesterfield
Een schrijver heeft een gedachte. Spannend, maar nog niet spannend genoeg, want de gedachte moet nog in woorden worden gevangen. Dat kan neutraal, maar de gedachte kan ook aangekleed worden en een mooie jurk aankrijgen. Die jurk noemen we stijl.
Wat samenhangt met stijl is de toon waarmee je de jurk maakt. Schrijf je een zakelijke e-mail, dan is het niet handig om met Yo Swa! te openen. Beter is dan een opening als Geachte meneer Swa.
Stijl is een kwestie van persoonlijk talent
Er zijn schrijvers die een zeer bijzondere persoonlijke stijl hebben. Kees van Kooten en Wim de Bie zijn daar een voorbeeld van: wie kent niet het simplisties verbond, de klisjeemannetjes en de regelneef?
Waar je vooral voor moet uitkijken als schrijver is dat je te graag een persoonlijke stijl wil. Als je dat gaat forceren krijg je gekunstelde zinnen die voornamelijk literair ogen, maar het niet zijn. Schrijven moet je gewoon doen, daaruit ontwikkelt zich je persoonlijke stijl.
De meeste ervaren auteurs weten dat ze niet één stijl hebben, maar meerdere registers kunnen opentrekken, afhankelijk van hun onderwerp, doel, publiek en medium.
Moet je dan geen talent hebben om aantrekkelijk te schrijven?
Welnee, je kunt het leren! Zelfs Multatuli dacht dat hij het niet kon:
Ik zou graag levend schrijven, maar ik heb schoolgegaan.
Gelukkig heeft het hem er niet van weerhouden om de Max Havelaar te schrijven! Natuurlijk is het wel handig om inzicht of gevoel te hebben voor verrassende details, creatieve invalshoeken en het weten te treffen van de juiste toon, maar als je bereid bent hard te werken, dan is dat ook onderdeel van je schrijftalent.
Cursus fictie schrijven? Meld je aan!
[bol_product_links block_id=”bol_54e3a8d28e872_selected-products” products=”1001004006761239″ name=”handboekstijl” sub_id=”” link_color=”EA2C4D” subtitle_color=”F98738″ pricetype_color=”590805″ price_color=”EA2C4D” deliverytime_color=”590805″ background_color=”F4F1ED” border_color=”E5D3A9″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
0 reacties
Trackbacks/Pingbacks