Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

Vieze website deel 4: minimaliseren en je SEO

door | 19 september 2022 | Websites | 0 Reacties

drspee_viezewebsite_schoon

Het heeft even stil gelegen, maar we gaan gewoon nog even door met het schoner maken van deze website. Even een korte samenvatting van wat ik inmiddels heb aangepast op mijn website en wat me dat heeft opgeleverd: ik heb de lettertypes aangepast en de foto’s verkleind. Dat heeft mij een ‘verschoning’ van 10 procentpunten opgeleverd. Deze keer ga ik de website code minimaliseren en leg ik uit waarom het schoner maken van je website ook goed is voor de vindbaarheid van je website.

Schoner is sneller

Vorige keer hebben we gezien dat het energieverbruik lager wordt als je website schoner is. De computer heeft minder tijd nodig om je website op te roepen, waardoor je minder energie verbruikt. Minder tijd is ook een van de speerpunten van Google met betrekking tot vindbaarheid van je website. Een van de criteria is de TTFB: Time To First Byte. Dat zal ik uitleggen.

Als je een website opzoekt op het internet door de domeinnaam in de adresbalk bovenin je browser te typen, dan gaat er heel veel gebeuren op de achtergrond. De domeinnaam wordt vertaald naar een ip-adres dat bestaat uit een paar groepjes cijfers. Dat ip-adres correspondeert weer met een computer die verbonden is met het internet – de server – en zo wordt de website die jij wil zien gevonden. Dit is grofweg hoe de aanvraag gaat. Het is niet helemaal compleet, maar dit is wel de essentie.

De handshake en TTFB

Op het moment dat je aanvraag in het juiste vakje is terechtgekomen, moet de website gaan reageren. Dit kun je vergelijken met de postbode die aanbelt om een pakketje bij je te bezorgen. Hoe sneller je reageert op de bel, hoe eerder je je pakketje kunt ontvangen en hoe sneller die arme pakketbezorger weer verder kan om het volgende pakketje af te leveren. Het afleveren van het pakketje, de overdracht ervan, is de zogenaamde handshake.

Op het moment dat de aanvraag van de website bij een server binnenkomt en de website reageert op die aanvraag is de handshake tot stand gekomen en kan de website via de glasvezel kabel naar de computer van de aanvrager gestuurd worden. De tijd tussen de aanvraag van de gebruiker en de eerste pixels die in de browser van de aanvrager verschijnen, noemen we de time to first byte. Lange uitleg voor een korte samenvatting: hoe lang duurt het nadat jij op enter hebt gedrukt, voor de website in beeld verschijnt?

Google heeft bedacht dat die TTFB maximaal 200 milliseconden mag zijn. Dus hoe sneller de server van jouw hosting-provider is en hoe sneller jouw website de eerste pakketjes naar de browser kan sturen, hoe beter het is voor je vindbaarheid.

Minimaliseren

Net zoals het goed is om je huis op te ruimen, zodat je weer je van de bank naar je bed kunt komen, zo is het ook goed om de code van je site af en toe te minimaliseren. Daar kun je een aantal plugins voor gebruiken.

Als je Divi gebruikt van Elegant themes zoals ik, dan zit dit automatisch ingebouwd in je thema en is het een kwestie van de knopjes in de thema instellingen omzetten om css, javascript en html te minimaliseren. Hiervoor gebruik ik Autoptimize.

De enige setting die ik hierbij niet aanzet, is de optie om mijn afbeeldingen te laden vanaf een content delivery network, CDN. Dit is een netwerk dat je afbeeldingen ergens anders opslaat en dan vanaf een andere server in je site laadt. Ten eerste ben ik altijd een beetje achterdochtig, omdat ik niet weet waar die server precies staat en ik me netjes aan de AVG wil houden. En ten tweede is dit een ‘crime’ met het verhuizen van je website. De plaatjes staan ergens anders en staan gelinkt aan jouw website op die ene server. Ik heb de websites op een andere server staan en dan moet dat weer opnieuw gelinkt worden. Dikke ellende dus. Wat mij betreft is een ‘lazy load’ voldoende. De plaatjes worden pas geladen als ze echt getoond moeten worden.

Deze minimalisatie van code en de lazy load, levert me een mega-besparing op van heel veel procent punten.

Deze website is 58% schoner dan andere websites door de code te minimaliseren
20 juli 202227 juli 20223 augustus 202219 september 2022
Percentage77 viezer71 viezer67 viezer58 schoner!
Bomen6553
Actieradius elektrische auto2119 km1712 km1536 km789 km
Aantal KWh331267240123
Gewicht Sumo Worstelaar126,9 kg102,48 kg91,99 kg47,23 kg
Kopjes thee of koffie17.19513.88612.4646.399
De voortgang van mijn website

Het minimaliseren en lazy loaden van de plaatjes op mijn website is dus voldoende (plus de acties uit de vorige blogs) om een behoorlijk schone website te krijgen!

Schonere webhosting?

Je kunt nog altijd kijken of je schonere webhosting kunt krijgen. Mijn webhost loopt op duurzame servers. Dat zal mij dus geen winst opleveren. Ik ga eens kijken of ik 3 bomen per jaar kan planten om die laatste 390 gram CO2 uitstoot per 10.000 bezoeken kan compenseren.

Wil jij nu ook een schonere website? Ik help je er graag bij! Neem contact op en boek een afspraak!

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest