WhatsApp
Telefoon

Vieze websites deel 2: iets schoner

door | 27 juli 2022 | Websites | 0 Reacties

vieze websites en hoe ze schoner kunnen

Vorige week vertelde ik over hoe ontzettend vies mijn website is. Even een korte samenvatting: vorige week stootte mijn website 77% meer CO2 uit dan de meeste websites die getest werden in de website carbon tester. Het kwam erop neer dat mijn website 6 bomen per jaar nodig heeft om de CO2 uitstoot te verwerken en 2119 km die een elektrische auto met het energieverbruik kan rijden. Deze week heb ik al een actie gedaan die mijn site alweer iets schoner heeft gemaakt. Vieze websites opschonen en hoe je dat doet.

Waar kan het allemaal aan liggen als je een grote voetafdruk hebt? Er zijn verschillende zaken waar je rekening mee kunt houden als je de uitstoot wil terugdringen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een andere hosting provider, maar als je al een website hebt en je bent tevreden over je hosting, dan zou ik dat als laatste optie kiezen en eerst eens kijken wat je zelf al kan optimaliseren. Heb je nog geen website? Kijk dan eens naar de providers die groen zijn of werken op duurzame energie of de warmte van de server bijvoorbeeld hergebruiken voor het verwarmen van een woning of douchewater. Ik koos voor een andere eerste stap.

De plaatjes in vieze websites

Gelukkig hebben we de foto’s nog. En dat is de makkelijkste stap om te kijken of je website duurzamer kan. Als je website al een tijdje bestaat, is de kans groot dat je flink wat afbeeldingen in je website hebt geüpload. Vaak zijn die plaatjes eigenlijk veel groter dan strikt noodzakelijk. Het kan dan zinvol zijn om je plaatjes te verkleinen.

Bulk edit je plaatjes in je website

Moet je die allemaal met de hand gaan bijsnijden? Gelukkig niet. Het zou wat zijn! In mijn website zitten ruim 2500 afbeeldingen, die lang niet allemaal in gebruik zijn – en ja, daar zou ik best ook eens naar mogen kijken – maar als ik die allemaal zou moeten verkleinen met de hand, dan was ik nu nog niet klaar. Daar heb ik geen tijd voor. Gelukkig zijn er plugins voor je WordPress website die je helpen om je plaatjes te verkleinen. Ik noem er twee.

WP Smush van WPmudev

Dit is een plugin die zowel een gratis als een betaalde versie bevat. Met deze plugin kun je je plaatjes optimaliseren en verkleinen zonder (noemenswaardig) kwaliteitsverlies. Zeker als je fotograaf bent of een portfolio hebt met afbeeldingen, dan is dit een fijne plugin om te gebruiken. De gratis versie is al een aanrader, maar in de pro versie zitten nog veel meer opties, zoals een CDN (content delivery network of content distribution network) en automatische resize optie bij het uploaden. Het voordeel van deze plugin is dat de exiff informatie in de foto behouden blijft, en dat kan voor fotografen zeker belangrijk zijn.

Imsanity

Als je deze gratis plugin in je website hebt, dan verkleint hij automatisch de plaatjes die je uploadt in je website. Daar heb je dan geen pro versie voor nodig. Ook met deze plugin kun je bulk resizen, maar handmatig in de media gallery blijft ook een optie. Je kunt hier ook de grootte van je plaatjes instellen en de kwaliteit bepalen. Daarna druk je op de knop en het verkleinen van de afbeeldingen begint.

Wat heeft het verkleinen van plaatjes mij opgeleverd?

Ik heb gebruik gemaakt van de plugin Imsanity. Bij de instellingen heb ik gekozen voor het verkleinen van de plaatjes naar een maximale hoogte en/of breedte van 1024 pixels. Dit heb ik ingesteld voor de afbeeldingen die in berichten en pagina’s zijn geüpload. De plaatjes die als header zijn geüpload heb ik niet verkleind, zodat die netjes op mijn site blijven staan. Dat heeft me de volgende besparing opgeleverd!

Vieze websites en hoe ze schoner kunnen

Vorige week was mijn website nog 77% viezer dan andere geteste websites. Nu nog maar 71%. Even vergelijken met vorige week:

20 juli 202227 juli 2022
Bomen65
Actieradius elektrische auto2119 km1712 km
Aantal KWh331267
Gewicht Sumo Worstelaar126,9 kg102,48 kg
Kopjes thee of koffie17.19513.886
Wat vieze websites kosten

Ik ben zelf al heel blij met dit resultaat. Maar we kunnen nog beter! Dus volgende week zal ik weer een stap verder zetten in het verbeteren van de CO2-uitstoot van mijn website. En doe je het niet voor de CO2-uitstoot? Dan is lager energieverbruik misschien ook wel een goede drijfveer om deze stap te nemen. Daarover volgende week meer.

Wil jij nu ook je website schoner maken, maar weet je niet hoe? Neem dan contact met mij op en we gaan samen aan de slag!

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Website schoner door ander lettertype - Internetbureau DrsPee - […] maar eens uitleggen wat je energieverbruik te maken heeft met je website. Dat had ik vorige week beloofd. Je…
  2. Minimaliseren voor een schonere website - Internetbureau DrsPee - […] op mijn website en wat me dat heeft opgeleverd: ik heb de lettertypes aangepast en de foto’s verkleind. Dat…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest