WhatsApp
Telefoon

Vieze website deel 3: de lettertypes aanpassen

door | 03 augustus 2022 | Websites | 0 Reacties

vieze websites en hoe ze schoner kunnen

Opnieuw heb ik de website een stukje schoner gekregen. Dit keer door de lettertypes aan te passen. Mijn website wordt zodoende steeds een stukje schoner en draagt steeds minder bij aan de CO2-uitstoot. Ik meet dat via Websitecarbon.com. In dit derde deel laat ik zien hoe lettertypes bijdragen aan de uitstoot van CO2. Wil je weten wat het heeft opgeleverd dat ik de lettertypes heb kunnen aanpassen? Lees dan nu verder!

Energieverbruik door je website

Eerst maar eens uitleggen wat je energieverbruik te maken heeft met je website. Dat had ik vorige week beloofd. Je website zweeft niet zomaar in het luchtledige. Het is een geheel van bestandjes groot en klein, codes en programmaatjes en programma’s dat ergens moet ‘staan’ om op het internet te worden weergegeven. De website staat op een server. Dat is een computer zonder beeldscherm, die met het internet verbonden is, zodat jouw website bezocht kan worden.

Die computer heeft elektriciteit nodig om te draaien en om bereikbaar te zijn. Als een computer dag en nacht het hele jaar door aan staat, dan genereert dat warmte. En die genereert zoveel warmte, dat hij oververhit kan raken. Als hij oververhit raakt, schakelt hij zichzelf uit en is je website niet meer bereikbaar. Die warmte moet dus afgevoerd worden of de ruimte waarin de server staat moet gekoeld worden. Ook dat kost elektriciteit.

Daarnaast heb je nog je eigen computer die energie nodig heeft om jou naar je eigen, of een andere, website te brengen. Iedere keer dat jij een website oproept, verbruik je dus elektriciteit voor het laten zien van je website. Hoe groter je website, hoe meer pakketjes de server naar jouw computer moet sturen en hoe meer elektriciteit of energie het kost om de website te laden. En daarmee hoe meer CO2 je uitstoot.

Lettertypes aanpassen

Door de lettertypes op mijn website aan te passen heb ik weer een beetje uitstoot kunnen terugdringen! De lettertypes op mijn website waren webfonts en geen standaard fonts. Ik maakte gebruik van Ubuntu en Montserrat. Ik heb alle lettertypes aangepast naar Arial. Dit is een zogenaamd ‘veilig webfont’ dat al standaard in iedere computer staat. Daardoor hoeft de website niet eerst op het internet te zoeken naar de bijpassende lettertypes en kan de site gebruik maken van de al aanwezige fonts in je computer. Dat scheelt laadtijd én energie! Dit is de huidige stand van zaken volgens de webcarbon meter:

Schonere website door aanpassen van lettertypes
20 juli 202227 juli 20223 augustus 2022
Percentage777167
Bomen655
Actieradius elektrische auto2119 km1712 km1536 km
Aantal KWh331267240
Gewicht Sumo Worstelaar126,9 kg102,48 kg91,99 kg
Kopjes thee of koffie17.19513.88612.464
De voortgang van mijn website

Je ziet dat ik mijn website uitstoot met 10 procentpunten naar beneden heb kunnen brengen door een paar simpele ingrepen in de inhoud en aan de vormgeving van de site. Volgende week ga ik verder met het naar beneden brengen van de CO2-uitstoot op de website en ik leg dan ook uit wat dit voor de vindbaarheid van je website kan betekenen. De zogenaamde SEO (zoekmachine optimalisatie).

Wil jij ook een schonere website met een lagere CO2-uitstoot? Neem dan contact met mij op en dan bespreken we de mogelijkheden om je richting een CO2-neutrale website te krijgen!

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Minimaliseren voor een schonere website - Internetbureau DrsPee - […] van wat ik inmiddels heb aangepast op mijn website en wat me dat heeft opgeleverd: ik heb de lettertypes…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest