WhatsApp
Telefoon

#WOT deel 16: emotie

door | 21 april 2016 | Overige, WOT | 5 reacties

Emotie ~ 1) Aandoening 2) Aandoenlijkheid 3) Affect 4) Bewogenheid 5) Beroering 6) Belevenis 7) Beweging 8) Beroering over het vijfde voorstel (crypt.) 9) Gevoel 10) Gevoelens 11) Gisting 12) Gewaarwording 13) Gevoelsexplosie 14) Gemoedsuiting 15) Gemoedsbeweging 16) Gemoedsgesteldheid 17) Gemoedsaandoening 18) Gevoelen 19) Heftige gemoedsbewegingGisteren liepen de emoties hoog op, of eigenlijk, de mijne. Ik ben niet goed in begrafenissen, maar ik vind wel dat ik er naar toe moet. Zeker als degene die overleden is, iemand is die ik ken. Er zijn dingen die je maar een keer kunt doen, zoals Marloes van Zoelen dat treffend zei.

Het streepje van alle emotie

Het mooiste beeld uit de speeches was het verhaal over het streepje. Het streepje tussen de geboortedatum en de sterfdatum. Het is maar een heel klein streepje, maar in dat ene streepje zit een heel mensenleven vervat. Het is ongelooflijk dat een heel mensenleven kan worden samengevat in dat ene kleine streepje.
Vroeger was ik harder. Ik liet mijn emotie niet snel zien. Keihard was ik. Heb zelfs niet gehuild om het overlijden van mijn laatste oma. Maar in 2008 brak dat me op. Dat keiharde front werd gebroken door alles wat in dat jaar op mijn pad kwam. In december zat ik bij de dokter wegens voor mij onverklaarbare moeheid en toen de dokter vroeg: “Wat kan ik voor je doen?” begon ik te huilen. Ik heb voor mijn gevoel vijftien minuten lang alleen maar gehuild. De dokter is die dag flink uit zijn planning gelopen.

Emotie is belangrijk

Emotie moet je voelen. De basisemoties: bang, blij, boos, bedroefd, en alles wat daar tussen ligt, moeten gevoeld worden en daar moet je doorheen. Het heeft lang geduurd bij mij voor ik dat begreep. Maar nu ik door mijn emoties durf heen te gaan, kan ik me ook niet meer inhouden en zeker niet op begrafenissen. Ik jank aan een stuk door. Niet alleen om de dierbare overledene, maar ook om mijn eigen verleden, mijn eigen verdriet en mijn eigen verliezen en gemis. En dat mag ik van mijzelf.
Hoe ga jij om met emoties? Krop je ze op of moeten ze op dat moment ogenblikkelijk geventileerd? Hoe uit jij je boosheid, verdriet, blijdschap? Wat roept bij jou emoties op? Ik ben heel nieuwsgierig, dus schrijf mee aan de WOT!
#WOT: betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verschijnt er een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. Laat hier een link achter naar je eigen blog zodat iedereen mee kan lezen.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

5 Reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Emotie: #WOT deel 16 - StukjesStukjes - […] Iedere donderdag publiceert @drspee een woord waar je over mee kunt bloggen, vloggen, ploggen of op een andere manier…
  2. #WOT deel 16: emotie - MightyMusings - […] De #WOT is bedacht door Karin Ramaker. Daarna is het door moi overgenomen, vervolgens Hendrik-Jan de Wit en nu…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest