WhatsApp
Telefoon

#WOT deel 27: blauw

door | 04 juli 2013 | Overige, WOT | 5 reacties

Blauw ~ 1) Afwijzende kleur (crypt.) 2) Bekende personen en groepen 3) Beschonken 4) Dronken 5) Hemelsblauw 6) Hoofdkleur 7) Indigo 8) Kleur 9) Kleur van de regenboog 10) Kleur op waterkraan voor koud water 11) Lopende kleur (crypt.) 12) Plaats in Groningen

Ik las de #WOT van vanmorgen. En het eerste dat bij mij opkwam was een heel oud liedje:

Blauw, blauw hemelsblauw,
Melkboer, is die kat van jou?
De melkboer zei:
“Die kat is niet van mij”
Poes, poes, poes
Poes poes poes

Voor degenen die niet zijn opgegroeid met de liedjes van Ja zuster, Nee zuster. Dit is er eentje uit de originele serie die werd uitgezonden tussen 1966 en 1968. Gezongen door Leen Jongewaard en geschreven door Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink.

Weet je nog die keer in de lente
De juffrouw van de klas
Had aldoor lopen zoeken
Zoeken in het gras
Blauw blauw hemelsblauw
De kat was van de schooljuffrouw
De juffrouw zei: “De katten die ik hou
Zijn altijd hemelsblauw
blauw blauw blauw
Poes poes poes poes poes poes

Korenbloem (eigen werk)

Ik heb mooie herinneringen aan die kat in ‘t blauw

Tijdens de afwas, toen we nog thuiswoonden, zong mijn vader altijd de liedjes van Ja zuster, nee zuster. Mijn vader zong er velen: In een rijtuigie, Duifies duifies, Stroei-voei, Tippe tippe tippe bat bat, Ladumaar meneer, Hé hé wordt wakker, stekkie van de fuck, eh pardon, fuchsia, ik kan beter noemen wat hij niet kon zingen. En nog veel meer. Degene die me het meest bijstaat is het liedje over de Bullebak, dat overigens niets meer met blauw te maken heeft:

Ok, ik ben wat jong voor deze liedjes

Maar ze zijn zo leuk en zo ontzettend goed gemaakt. Zo kom je ze zelden meer tegen. Behalve misschien bij winnaars van de Annie M.G. Schmidtprijs zoals onder meer Harrie Jekkers en Maarten van Roozendaal.
Als mijn moeder en zusje overigens weer eens vinden dat ik naar de kapper moet, dan zing ik eigenlijk altijd dit liedje. Ik vervang “Harrie” dan door “Martha”:

Write On Thursday. #WOT. Iedereen kan meedoen, het is een creatieve schrijfopdracht, vrij om te bepalen hoe je dat wilt doen, zoals het bij bloggen hoort en mag kort, lang, in blog, flog- of vlogvorm. Het gaat erom dat je het woord wat elke donderdag gebruikt gaat worden in z’n meest vrije vorm kan uitleggen. Wat vind je ervan, hoe denk je erover, heeft het een metaforische werking, zijn er vergelijkingen, kun je een anekdote terughalen, laat het je dromen of is het vlak en abstract? Wil je andere #WOT woorden terugvinden, check hier
 

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

5 Reacties

 1. Cin

  ik ken ze niet allemaal,maar die ik wel ken zing ik nog geregeld. Ze komen dan spontaan in me op.

  Antwoord
  • Martha

   Ik zing ze ook nog allemaal mee. Op een paar na die mijn vader niet zong omdat hij ze niet goed kende of niet leuk vond.

   Antwoord
 2. Irene

  Een zingende vader, hoe gezellig. Leuke #WOT!

  Antwoord
 3. Anna

  Leuke en ontroerende terugblik 🙂

  Antwoord
 4. Carel

  leuk en grappig dat je ook de korenbloem koos

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Martha (@drspee) - Wat hebben het #WOT woord blauw en Ja zuster, Nee zuster met elkaar te maken? http://t.co/B9xlun9a3n

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest