Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

#50books: Alles lezen? Nee dat niet

door | 03 februari 2013 | Boeken, Overige | 15 reacties

2013-02-03-21.54.08

 
#50books is een initiatief van @petepel. Hij stelt iedere week een vraag over een boek die je naar eigen inzicht mag beantwoorden. Deze week was de vraag: van welke auteur lees je alles, maar dan ook alles wat uitgebracht wordt?
Eigenlijk lees ik van geen enkele auteur alles wat er uitgebracht wordt. Er zijn wel een aantal auteurs waar ik meerdere boeken van lees, gelezen heb of wil lezen.
Vroeger
In mijn jeugd was dit bijvoorbeeld Thea Beckman. Ik verslond haar boeken letterlijk. Het allereerste boek dat ik dan ook samen met mijn ouders ging kopen, was De val van de Vredeborch. De stofkaft heeft het inmiddels volledig begeven, maar hij zit er nog omheen. Dit boek heb ik letterlijk stuk gelezen, net als Hasse Simonsdochter en de Geef me de ruimte!-trilogie. Het gulden vlies van Thule heb ik bij deel twee terzijde gelegd en De stomme van Kampen vond ik niet zo leuk om te lezen.
Nu
Ik lees nu vooral Engelstalige fictieboeken: David Eddings’ Belgariad vind ik geweldig evenals Michael Scotts serie The secrets of the immortal Nicholas Flamel. Dit zijn zes boeken (twee trilogieën of…? hier kwam ik niet uit).
Lord of the Rings is natuurlijk ook prachtig, maar de Silmarillion en de Hobbit heb ik weggelegd. Die konden mijn aandacht niet vasthouden.
Nederlandstalig
Voor mijn werk moet mag ik ook Nederlandstalige boeken lezen. Het liefst lees ik dan boeken van Simone van der Vlugt: In mijn dromen was het eerste dat ik van haar las. Daarna las ik Schaduwzuster. Van haar wil ik meer lezen, misschien zelfs, durf ik het te zeggen, alles.
Mijn angst om alles van een schrijver te lezen, is dat het misschien meer van hetzelfde is: dat de schrijver voortborduurt op een thema, zoals Mulisch dat deed. En dat gaat snel vervelen.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

15 Reacties

 1. Debbie Peteri

  Volgens mij heb ik vroeger Thea Beckman links laten liggen, maar zeker weten doe ik dat niet. Ik ben wel heel erg benieuwd naar ‘Aan niemand vertellen’ van Simone van der Vlugt. Zou het graag aan mijn boekenkast willen toevoegen. Misschien doe ik dat ook wel, want ik heb met mijn verjaardag een boekenbon gekregen. Alleen ben ik momenteel meer aan het verzamelen, dan daadwerkelijk aan het lezen……

  Antwoord
  • drspee

   Dus eigenlijk ook meer een bibliofiel dan een lezer ;-). Ik houd van boeken: hoe ze ruiken, aanvoelen, hoe de kaft eruitziet. Maar aan lezen zelf kom ik alleen in de vakantie toe of vijf minuten voor het slapen gaan

   Antwoord
 2. @petepel

  Van niemand leest ze alles! Tenminste… Of het moet iets zijn van… => http://t.co/k1oXTJ1w door @drspee als antwoord op vraag4 #50books

  Antwoord
  • drspee

   Leuk! Ze schrijft echt heel spannend met soms zeer onverwachte wendingen. Dat was vooral zo bij Schaduwzuster.

   Antwoord
 3. Elisabeth Derogee

  Voortborduren op een thema vind ik juist prettig. Maar ik lees dan ook zelden omdat het verhaal me meeneemt of boeit, meer hoe iets geschreven is en om wonderlijke gedachten te ontdekken.
  Simone, Eshter en Saskia kunnen mij niet bekoren. Geef mij Herman, Harry en Willem Frederik maar. Gelukkig zijn we allemaal anders.

  Antwoord
  • drspee

   Ik neem aan dat je Herman Brusselmans bedoelt? Van hem heb ik nog nooit iets gelezen. Ik moet eerlijk zeggen dat het me ook niet trekt.
   Harry staat me tegen vanwege zijn arrogantie en betweterigheid, denk bijvoorbeeld aan De Procedure, waar hij in hoofdstuk 2 zegt: “Zo, nu zijn we onder ons”. Hoofdstuk 1 bevatte een hele verhandeling over hermetische geheimen en andere filosofische gedachtegangen, waar ik niet mee uit de voeten kan. Misschien is het wel mijn onbegrip waardoor Mulisch me is gaan tegenstaan.
   Hermans vind ik wel heel goed: hierbij denk ik aan de bekendste werken zoals Nooit meer slapen en De donkere kamer. Prachtige composities :).

   Antwoord
 4. Raymond

  Ik heb alles van Thea Beckman gelezen volgens mij, tenminste, alles wat ze geschreven heeft tot zo’n 20 jaar geleden. Ik was er dol op 🙂
  David Eddings, daar kom ik ook een eind mee. De 5 Belgariad boeken, de 5 Malloreon boeken, de 3 Elenium en de 3 Tamuli boeken plus nog wat losse deeltjes. Eddings is wel zo’n schrijver (samen met zijn vrouw dan want ze schrijven samen) waar als je 1 boek leuk vindt, je ze allemaal wel leuk vindt. De Eddingsen hebben nog 4 boeken samen geschreven in de reeks The Dreamers maar die staan nog op mijn veel te grote leeslijst. Maar die komen zeker ooit nog 🙂

  Antwoord
  • drspee

   Ik heb de Mallorean ook op mijn ereader staan. Ik ben er nog niet aan toe gekomen, beetje bang dat het niet zo goed is als de Belgariad. Maar nu durf ik dan ook aan de Mallorean te beginnen, ooit….

   Antwoord
 5. Olga

  Ik lees nu veel van Karin Slaughter: geen hoogstaande literatuur, maar ook weer niet verschrikkelijk slecht en op dit moment zit ik dus echt in zo’n misdaadperiode en ze lezen heerlijk weg. Heb zelfs al op internet naar meer gekeken om mijn collectie (gratis & gekregen) mee uit te kunnen breiden 🙂

  Antwoord
  • drspee

   Moet kunnen toch? Lezen moet wat mij betreft ook ontspannend zijn en niet alleen maar inspannend.

   Antwoord
 6. Ali

  Ben ook bezig met #50books, maar moet nog beginnen met de eerste opdracht, maar zie met vreugde dat ik niet de enige David Eddingsfan ben. Dat is de series waardoor ik aan fantasy ben begonnen, complete Belgariad gelezen, ook de Malloreon, was geloof ik 14 of 15 toen ik eraan begon en herlees ze nu (veeeeeeele jaren later) af en toe nog.

  Antwoord
  • drspee

   Nu ben ik op mijn beurt weer blij dat ik niet de enige ben die boeken herleest. 🙂

   Antwoord
 7. Astrid

  The Hobbit moet je eigenlijk nog eens oppakken. Ik vind het misschien nog wel beter dan Lord of the Rings – in zo’n beknopt boek zoveel details stoppen; ik vind het meesterlijk. The Silmarillion heb ik overigens zelf ook weggelegd… En Brusselmans, probeer De man die werk vond eens. Een van zijn oudere boeken, echt heel goed. Alles van hem lezen raad ik echt af – zeker de laatste jaren is mijn indruk op basis van wat ik wel gelezen heb toch wel dat het steeds meer van hetzelfde is.

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. #50books: Ik houd van boeken - Tekstbureau DrsPee - […] #50books: Alles lezen? Nee dat niet (269) […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest