WhatsApp
Telefoon

#50books: Buiten mijn kaders

door | 25 maart 2013 | Boeken, Overige | 1 reactie

#50books is een initiatief van @petepel. Hij stelt iedere week een vraag over een boek die je naar eigen inzicht mag beantwoorden. Deze week vraag 11: welk boek las je onlangs en wil je iedereen aanraden ook te lezen?
Als ik vertel dat ik Nederlands heb gestudeerd, dan is de tweede vraag die mij altijd gesteld wordt: “Jij hebt zeker alle Nederlandse literatuur gelezen?” (De eerste vraag is altijd: “O, nu moet ik zeker op mijn spelling gaan letten?”)
Het antwoord zal je misschien verbazen, maar: nee, ik heb niet alle Nederlandse boeken gelezen en ik lees ook zeker niet alle grote namen die uitkomen. Sterker nog, ik lees vaker Engelse boeken dan Nederlandse boeken. Daarom is mijn aanrader van Engelstalige makelij: The secrets of the immortal Nicholas Flamel van Michael Scott. Dit is een young adult serie van zes boeken over Nicholas Flamel, de alchemist die ook genoemd wordt in The philosopher’s stone, deel 1 van de Harry Potter-serie.

Death has no claim over me, illness cannot touch me. Look at me now and it would be hard to put an age upon me, and yet I was born in the Year of Our Lord, 1330 more than six hundred and seventy years ago.

Nicholas Flamel leeft inmiddels al meer dan 670 jaar en heeft een boekwinkeltje in San Francisco. Twee tieners, toevallig een tweeling, Josh en Sophie Newman werken bij Nicholas Flamel en zijn vrouw Perenelle. Josh werkt in de boekwinkel, Sophie in de theewinkel van Perenelle. Het blijkt dat de tweeling bijzonder is voor de Flamels.

 
Het geheim van de eeuwige jeugd van de Flamels ligt besloten in een boek dat zij beschermen tegen John Dee, een andere onsterfelijke die onder andere voor koningin Elizabeth I heeft gewerkt. Dee steelt het boek en de Flamels en de tweeling gaan erachter aan, waarbij ze via energielijnen van Parijs naar Londen naar Amerika gaan. Het boek bevat niet alleen het geheim van de eeuwige jeugd, de bezitter kan ook de wereld ermee vernietigen.

“The SUV was the only car moving. Josh had his foot pressed flat to the floor, and the needle on the speedometer hovered close to eighty. He was becoming more comfortable with the controls—he hadn’t hit anything for at least a minute.”

Verder komen in de serie andere bekende figuren voor: Gilgamesh, Mars, Hekate, Shakespeare, Jeanne d’Arc, Billy the Kid en Macchiavelli om er een paar te noemen. De schrijver Michael Scott laat zijn fantasie de vrije loop. Ik heb zelf de hele serie in het Engels gelezen, maar ook de Nederlandse versie is beschikbaar.
Ik houd van dit soort boeken. Ik kan er helemaal in wegdromen, me laten meevoeren naar de wereld van de schrijver. Maar als je er niet tegen kunt dat er een loopje met de mythologie genomen wordt of niet van fantasy-spinoffs houdt, dan kun je deze serie beter niet lezen.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

1 Reactie

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest