Het belang van onderhoud van je WordPress website
Het onderhoud van je WordPress website is cruciaal voor het veilig houden van niet alleen je website zelf, maar ook voor het beschermen van je klantgegevens als je bijvoorbeeld een webshop hebt of online cursussen (e-learning) aanbiedt. In dit blog lees je wat het precies betekent als je onderhoud laat doen aan je website en wat de voordelen daarvan zijn voor jou als je het uitbesteedt.
Waarom pleeg je onderhoud aan je WordPress website?
Zoals gezegd is het van belang dat je je website up to date houdt. Een website die gemaakt is met dit systeem bestaat uit plugins, een thema en WordPress zelf natuurlijk. Dit zijn allemaal bestanden met code die samen jouw website vormen. Van tijd tot tijd wordt die code aangepast omdat er nieuwe versies zijn van die code, omdat er nieuwe features zijn toegevoegd aan de plugin, het thema of WordPress zelf of omdat er bijvoorbeeld problemen in de code zijn gevonden die je website kwetsbaar maken.
Zeker vanwege die laatste mogelijkheid is het belangrijk dat je je site up-to-date houdt. Dat zorgt er namelijk voor dat de kwetsbaarheid in de code niet kan worden uitgebuit door kwaadwillenden die altijd op zoek zijn naar de mogelijkheid om computers van de bezoekers van je site – en die van jou! – te infecteren met kwaadaardige code.
Wanneer doe je dat onderhoud?
Het liefste doe je dat onderhoud een keer per week op een vast tijdstip. Plan het in je agenda en houd je eraan. Zoals hierboven al uitgelegd is het echt van belang dat je het doet. Een keer in de twee weken zou ook nog kunnen, maar een keer per maand is echt te weinig. Er komen iedere week nieuwe updates van plugins en thema’s. En als je het bijhoudt, is het echt niet zoveel werk, dan ben je er maximaal een uurtje mee bezig.
Het voordeel van WordPress is dat het open source is en dat de code waarmee het systeem gebouwd is, openbaar is. Iedereen kan bijdragen aan een ecosysteem dat dit CMS maakt wat het is: het meest gebruikte website systeem voor alle websites in de wereld.
Het nadeel van WordPress is dat het open source is en dat de code waarmee het systeem gebouwd is, openbaar is. Openbare code is altijd voer voor mensen, hackers, die willen kijken of ze een kwetsbaarheid kunnen vinden. Sommige hackers, zogenaamde ethical hackers, melden die fouten en kwetsbaarheden bij de makers, maar de niet zo ethische hackers zullen proberen er een slaatje uit te slaan.
Hoe doe je dat dan?
Eigelijk is het heel simpel, zei de webbouwer die het al jaren doet. Je gaat naar je dashboard van je website en dan zie je daar een menu onder het dashboard hangen. Daar staat het woordje Update. Als daar een rood bolletje staat met een wit cijfertje erin, dan weet je dat er updates zijn. Dan kun je daar naar toe en je komt dan op een pagina waar je de updates kunt vinden. De volgorde die het slimst is om aan te houden is het alfabet: Plugins, Thema’s, WordPress. Update eerst je plugins, daarna je thema’s en als laatste WordPress zelf. Zo weet je zeker dat alles met elkaar blijft praten. En pak er gerust een kopje koffie of thee bij: het kan soms even duren
Dit is waar je op moet letten als je zelf de updates van plugins doet
- Kijk naar de versie van de plugin die nu geïnstalleerd staat. Dat versie nummer kan soms uit drie of vier getallen met puntjes ertussen bestaan. Over het algemeen kun je aanhouden dat je een kleine update hebt als het laatste getalletje achter het laatste puntje verandert. Grote updates zijn updates waarvan een van de eerste twee getalletjes verandert.
- Lees het changelog van de plugin. Daarin staat vermeldt wat er verandert. Je zult teksten tegenkomen als bugfixes, enhances en tweaks. Dit zijn termen die gebruikt worden om aan te geven wat de plugin bouwer heeft gedaan.
- Als je je ervan hebt overtuigd dat de plugin geüpdatet kan worden, druk dan op die update-knop. Vind je het wat spannender? Wacht dan even tot de week erna. Misschien komt er nog een kleinere update om wat bugjes uit de update te halen.
- Als je gaat updaten: verlaat de pagina niet tot de update klaar is. Doe je dat wel, dan verliest de update focus en gaat het fout, wat erin kan resulteren dat je website niet meer bereikbaar is.
“Dit is te spannend, doe jij het onderhoud van mijn WordPress website maar.”
Dat begrijp ik volledig! Je website is vaak de spil van je marketing, jouw thuis op het internet. Dat moet natuurlijk goed gaan. Het onderhoud van je WordPress website uitbesteden aan iemand die wekelijks doet, is best prettig, kan ik me zo voorstellen. Wat gebeurt er als je het onderhoud van je website uitbesteed? Je weet dat je website wekelijks wordt geüpdatet en dat je website daarmee veilig blijft. Jij kunt je focussen op de dingen die voor jou belangrijk zijn: bloggen, ondernemen, producten of diensten verkopen in je webshop, je cursisten ondersteunen in hun reis naar een betere ondernemer of betere zelf.
Als je niet op de update knop durft te drukken, maar je wil toch zeker weten dat je website veilig is, check dan deze pagina voor meer informatie over en de kosten van het onderhoudsabonnement en wat ik daar precies voor doe.
Meer weten of vragen?
Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!
0 reacties