WhatsApp
Telefoon

De meest voorkomende foutcodes op websites en hoe je ze kunt oplossen

door | 08 september 2023 | Websites | 0 Reacties

Wat betekenen de meest voorkomende foutcodes op het internet?

Je kent het wel: je surft lekker over het internet en als je dan op een pagina komt waar je net dat ene artikel wil lezen: BOEM – een foutcode. Error 500, error 404… Vreselijk! Deze codes geven dus aan dat er iets mis is op de pagina. Soms staat er nog wel eens een uitleg bij van wat er dan fout is, maar vaak is dat geschreven in een soort geheimtaal die alleen wij webbouwers begrijpen. Flauw hè? Daarom wil ik in dit blog die geheimtaal voor je ontcijferen, zodat jij ook begrijpt wat er aan de hand is en hoe je die zelf kunt oplossen als het mogelijk is voor jou om dat te doen. En als bonus laat ik je een paar leuke foutpagina’s zien van een aantal websites zodat je inspiratie op kunt doen voor je eigen website.

1. 404 – Pagina niet gevonden

Dit is een van de meest voorkomende fouten en betekent dat de webserver de opgevraagde pagina niet kon vinden of dat de pagina niet meer bestaat. Je kunt dit oplossen door in de adresbalk van je browser te kijken of er geen spelfout of spatie in het adres staat of door op de website zelf te gaan zoeken naar de juiste pagina.

2. 500 – Interne serverfout

Dit is de ergste fout die erbij zit in de foutcodes. Ook voor webbouwers. Hij geeft namelijk geen extra informatie over waar de fout precies zit. Dat betekent dat wij op zoek moeten naar een nou ja, digitale speld in een hooiberg. Deze fout kun je als bezoeker van een website helaas niet zelf oplossen. Een van de mogelijkheden is om de pagina opnieuw op te vragen of te ‘refreshen’. Een andere mogelijkheid is het legen van je browser geschiedenis. Maar meer kun je als bezoeker niet doen. Gebeurt dit bij je eigen website, neem dan even contact op met je webbouwer, zodat hij of zij op zoek kan gaan naar die speld. Soms komt deze fout tevoorschijn als het beruchte White Screen of Death (WSD).

3. 403 – Toegang geweigerd

Je mag er dus niet bij. Misschien ben je per ongeluk op een pagina terechtgekomen die achter een inlog zit en moet je eerst inloggen op de site om er wel bij te komen, maar het is vaker zo dat je gewoon echt geen toestemming hebt om de pagina te zien. Dat zit hem vooral in de bestandsrechten en die moet je webbouwer dan voor je aanpassen.

4. 503 – Dienst niet beschikbaar

De server waar de website op staat is even niet beschikbaar. Misschien is de server overbelast omdat er veel mensen naar die server gaan of doet de hostingpartij onderhoud aan de servers. In het ergste geval heb je hier te maken met een aanval op je server, maar laten we hopen dat de hostingpartij gewoon onderhoud aan het doen is. Het beste wat je kunt doen is het later opnieuw proberen.

6. 400 – Slechte aanvraag

Sorry, wat zeg je? Ik begrijp je niet. Weet je B2 nog van Bassie en Adriaan: “Wazeggie?” Dat is de vertaling van deze foutcode. Kijk even of je geen verkeerde url erin gezet hebt, bijvoorbeeld als je hebt getypt htpps in plaats van https. Overigens: bij websites hoef je eigenlijk geen https://www. meer te typen: als je alleen de domeinnaam typt, is het goed genoeg. Krijg je dan een foutmelding, dan is de website niet goed geconfigureerd en moet je even naar de instellingen van de website gaan kijken.

Kom je een van deze fouten tegen, neem dan altijd even contact op met je webbouwer. Hij of zij moet daar dan even mee aan de slag om het op te lossen. Neem je contact op met je webbouwer, vertel hem of haar dan precies naar welke pagina je gaat, wat je hebt gedaan om daar te komen en welke foutmelding je precies krijgt. Stuur eventueel een screenshot mee met de foutmelding. Dat scheelt extra vragen en onderzoek. Ben je zelf een beetje handiger en minder leek op het gebied van websites, dan kun je altijd nog even in de serverlogs kijken om te zien of je het kunt oplossen.

Grappige 404 pagina’s ter inspiratie

Hier nog wat leuke 404 pagina’s van bekende mensen en bedrijven. Je ziet dat de pagina’s geïnspireerd zijn door hun beroep of business, dat maakt ze grappig en interessant.

Novak Djokovic – de tennisser.

404 pagina van Novak Djokovic

Hema

404 pagina Hema

Radio 538

404 van radio 538

Oatly (van de havermelk)

 

Bron uitgelichte afbeelding: VectorStock

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest