Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

Review: The subtle art of not giving a f*ck van Mark Manson

door | 13 oktober 2017 | Boeken | 1 reactie

the subtle art of not giving a fuck

De oranje kaft is het eerste wat opvalt aan dit boekje. En natuurlijk de paradox van de titel. De subtiele kunst van ergens geen reet om geven, is een titel die je aandacht vraagt, want subtiel en geen reet zijn elkaars tegengestelden. Ook de ondertitel wijst op deze tegenstelling: A counterintuitive approach to living a good life. En dat is wat dit boek ook echt is – een tegenstelling tegen alle zelfhulpboeken. En daarbij is The subtle art of not giving a f*ck enorm grappig.

Mark Manson is blogger, internet ondernemer en levensgenieter. In zijn boek rekent hij af met de zogenaamde zelfhulpboeken die altijd maar zeggen dat je positief moet zijn, zodat we blijere mensen worden. Manson vindt zelfs dat je moet falen, het fout moet hebben en gewoon lekker een paar keer goed op je bek moet gaan om zo tot leren te komen en nieuwe inzichten te krijgen.

De subtle art van energie verplaatsen

Manson pleit juist voor het verplaatsen van je energie naar de dingen die er voor jou toe doen. Als iets je geen energie geeft en het juist alleen maar energie kost, dan moet je het laten gaan en er niet meer naar omkijken. En dat kan frictie opleveren met je omgeving, maar dat is dan maar zo. Als jij verandert, dan kan je omgeving dat waarderen of niet. En dan is het aan jou om te bedenken of het je interesseert of niet. Met andere woorden: do you give a f*ck or not?

Structuur en opbouw

Het boek bestaat uit 9 hoofdstukken. De titels van die hoofdstukken geven al een indicatie van hoe anders het boek is, ten opzichte van de reguliere zelfhulpboeken. Een van de hoofdstukken heet Happiness is a problem. In dit hoofdstuk vertelt Manson dat geluk op zichzelf geen doel moet zijn. Want stel dat je gelukkig bent, dan heb je geen doel meer om naar toe te werken. Het gaat juist om het proces ernaartoe dat belangrijk is.
Een ander hoofdstuk heet The value of suffering. In dit hoofdstuk vertelt Manson over een gitarist die ontslagen wordt uit een band. Zijn doel wordt meer platen verkopen en in grotere zalen optreden dan die band. Hij zoekt de beste drummer, de beste zanger en wat een metalband nog meer nodig heeft. Hij vindt die mensen en speelt in grote zalen, verkoopt miljoenen cd’s. Op zich is dit natuurlijk een fantastisch resultaat. Maar de band die hem ontslagen had, heet Metallica en die verkoopt meer cd’s, speelt in grotere zalen en toert de hele wereld rond. De drummer is niet gelukkig, want hij weet dat Metallica meer succes heeft dan hij. Zijn meetlat klopt dus niet.
De eerste drummer van de Beatles had een andere meetlat. Hij werd vervangen door Ringo Starr, maar na een aantal jaar van teveel drank en zelfmedelijden, besloot hij het roer om te gooien. Hij trouwde, kreeg kinderen en was gelukkig daarmee. Zijn meetlat veranderde van succes hebben naar familiewaarden en hij zei uiteindelijk: “Als ik niet ontslagen was, dan had ik mijn vrouw en kinderen niet gehad.”

Conclusies

The subtle art of not giving a f*ck is een boek dat geschreven is met humor en biedt een compleet andere kijk op hoe je goed kunt leven. De conclusie van The subtle art… is dat je moet kiezen waar je je energie in stopt en dat je kunt kiezen wat voor jou belangrijk is en wat niet. Dat je in het proces een paar vrienden verliest, is niet leuk, maar dat zijn vaak mensen die je groei in de weg zitten. Falen is leren en leren is groeien. Met andere woorden: faal en je groeit.
Ik heb tijdens het lezen van dit boek om sommige passages hartelijk kunnen lachen en sommige dingen kwamen flink binnen. Ik heb dus een keuze waar ik om geef. En die keuzes ga ik maar eens maken, zodat ik iets rustiger kan leven. Ik vind het een aanrader, zeker als je klaar bent met de zelfhulpboeken die alleen maar positiviteit en geluk prediken. De weg naar geluk, het oplossen van de problemen op die weg, is veel leuker en daar word je veel gelukkiger van, dan het eindpunt bereiken. The subtle art… is een aanrader als je klaar bent met al die positiviteit en ‘je-moet-gelukkig-zijn’-boeken.

Wil jij zelf een boek schrijven waarmee je je expertise laat zien? Neem dan contact met mij op en we gaan samen aan de slag met jouw eigen managementboek!
 

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

1 Reactie

  1. Iris

    Fijne Review!!! Veel aan gehad!

    Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Boekentips voor de zomervakantie #zomerlezen - Queesten - […] Lees meer van Martha’s recensie of bestel The Subtle Art via […]
  2. Boekentips voor de zomervakantie #zomerlezen Copy - Queesten - […] Lees meer van Martha’s recensie of bestel The Subtle Art via […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest