Terug uit Curaçao en ik had jullie een samenvatting beloofd van alle antwoorden van de afgelopen twee vragen. Belofte maakt schuld, dus vandaag krijgen jullie die samenvatting over boekwinkels en aaraders. En natuurlijk staat er aan het einde van die samenvatting ook weer een nieuwe vraag klaar.
Vraag 40 ging over jullie favoriete boekwinkels. En jullie gaven daar een paar hele mooie antwoorden op.
De favoriete boekwinkels
Astrid, oud-studiegenote uit Leiden en nu in Rotterdam, doet niet vaak mee met #50books, maar deze keer deed zij dat wel. Haar allerliefstelievelingsboekwinkel is Donner in Rotterdam. Na het failliet van Polare, de eigenaar van Donner, kon deze winkel een doorstart maken met behulp van crowdfunding. De winkel verhuisde van de Lijnbaan naar het oude ABN-AMRO pand en wordt inmiddels al weer verbouwd. Rotterdam is nooit af.
De favoriete boekwinkel van Leesdame Luna is een Libris boekwinkel in haar woonplaats. Ook in andere steden is zij in de boekwinkels te vinden: ze wil de sfeer proeven van die winkel. Ook de AKO en de Bruna ontsnappen niet aan Luna’s aandacht. Het fijne aan haar Libris boekwinkel is het personeel dat zelf ook boeken leest, kennis van zaken heeft en niet alleen voor een inkomen in de winkel staan.
Chantal heeft deze week een inhaalslag gemaakt en twee vragen behandeld. Welkom terug uit Riga, Chantal! Zoals het iedere goede boekenliefhebber betaamt, duikt zij iedere boekhandel binnen die ze kan vinden. Ik ben blij dat ik daar niet de enige in ben. Chantal heeft al verschillende boekwinkels gezien. Tijdens haar studie zat Chantal vaak in boekhandel Broese in Utrecht. In Amsterdam gaat ze vaak naar de Athenaeum boekhandel. En in Breda was zij laatst in de Grand Theatre boekhandel. Maar in haar eigen stad gaat ze graag naar de Ganzenveer, waar zij de ouderwetse boekhandelsfeer helemaal in zich op kan nemen.
Niek gaat graag naar boekhandel Scheltema. Ze heeft eigenlijk een hekel aan winkelen, maar voor boeken maakt ze graag een uitzondering. In de boekwinkel kon ze uren ronddwalen van plank naar plank en van boek naar boek. Nu heeft ze daar niet echt meer tijd voor en door de grote hoeveelheid aangeboden teksten, is het haar onmogelijk gemaakt om alles te lezen. Maar voor Scheltema maakt ze een uitzondering.
De aanraders in andere boeken
Een vrij saai rondje antwoorden, maar Ali, Niek en Chantal lezen alledrie geen aanraders uit andere boeken.
Niek schrijft dat ze door haar boekenkeuze niet vaak aanraders te zien krijgt. De positieve uitzondering daarop was het boek Olijven moet je leren lezen van Ellen Deckwitz. Dit boek zit namelijk vol met leestips (zie mijn review). De lijst achterin een boek waarin staat wat de auteur nog meer geschreven heeft, inspireert haar zelden tot een aanschaf.
Bij Chantal zie ik op haar foto het boek Literair mechaniek liggen. Dit boek moest ik tijdens mijn studie Nederlands gebruiken bij het analyseren van gedichten en romans. Het was een boek waar je bijna niet doorheen kwam. Het stond allemaal zo stoffig opgeschreven! Chantal schrijft dat zij tijdens haar studie heel veel boeken heeft gelezen, dat zij een blog heeft waarvoor zij recensies schrijft en dat zij geen sociaal leven meer overhoudt, als zij ook nog eens de aangeraden boeken in boeken moet gaan lezen. En dat snap ik wel. Er zijn zoveel boeken. Om alles te lezen heb je meerdere levens nodig! Ook de aanraders van De wereld draait door laat zij links liggen. Ze bepaalt liever zelf wat ze leest.
Ali leest ook al geen aanraders vanuit andere boeken. Behalve dan tijdens haar studie voor het schrijven van nota’s. In de voetnoten kwam zij literatuur tegen die zij daarvoor kon gebruiken, dus dan was het wel nuttig om die boeken op te zoeken en te lezen. Met literatuur ligt het anders. In ebooks is zij bijvoorbeeld ineens bij het einde van het boek, terwijl zij denkt dat ze nog een flink aantal pagina’s heeft. Die pagina’s blijken dan gevuld met reclame voor andere boeken. Die slaat Ali dan over en ze gaat door naar het volgende boek.
#50books vraag 42
Deze vraag werd geïnspireerd door Luna. Ze schreef op haar blog over het inplannen van te lezen boeken voor het laatste kwartaal van dit jaar en hoe zij dat doet. Ik was verbaasd: hoezo boeken inplannen om te lezen? Ik schreef dan ook als reactie: “Euh… Plannen?” Maar zij heeft veel recensie-exemplaren om te lezen, zowel aangevraagde als op de bonnefooi opgestuurde boeken door uitgeverijen en boekwinkels en dan natuurlijk ook nog haar eigen aangeschafte boeken. Zij maakt dus een planning om deadlines te kunnen halen en ook nog eigen boeken te kunnen lezen. En Luna inspireerde mij dus tot deze vraag:
Maak jij een planning voor het lezen van je boeken?
Op dit moment heb ik een recensie-exemplaar liggen zonder deadline. En ik ga er nog eentje krijgen met deadline. Die deadline ligt op 30 november. Ik typ de deadline in mijn agenda en zet er een reminder op, zodat ik een week van tevoren een seintje krijg dat ik moet gaan lezen. Dat is mijn planning.
Heb jij een planning? En hoe ziet die eruit? Ik lees het graag.
Iedereen is vrij om de vragen te beantwoorden zoals hij of zij wil. Laat een link naar je eigen blog achter in de reacties onder dit blog of reageer hieronder. Zo kan iedereen lezen wat jij ervan vindt.
In 2016 was Hendrik-Jan de Wit de gastheer van de serie #50books. In 2013 en 2015 werden de vragen gesteld door initiatiefnemer Peter Pellenaars. Zelf nam ik in 2014 de honneurs waar.
Plaatje: Giulia Bertelli
‘Literair mechaniek’ is inderdaad een boek met droge stof, maar uiteindelijk heb ik er wel veel aan gehad 🙂
Ik vind het leuk dat jij mijn blogpost over recensie-exemplaren inplannen gebruikt voor je volgende vraag. Toch verbaast de samenvatting hierboven mij een beetje. Daarom wil ik graag nog even kort mijn visie hierop geven.
“Maar zij heeft veel recensie-exemplaren om te lezen, zowel aangevraagde als op de bonnefooi opgestuurde boeken door uitgeverijen en boekwinkels en dan natuurlijk ook nog haar eigen aangeschafte boeken. Zij maakt dus een planning om deadlines te kunnen halen en ook nog eigen boeken te kunnen lezen.”
In de planning schrijf ik alleen de recensie-boeken. Mijn eigen aangeschafte boeken lees ik wanneer ik daar zin in heb en die zet ik dus niet in de planning. Met die planning kan ik er wel voor zorgen dat een maand niet helemaal volgepropt zit, maar wat ik verder lees in mijn vrije leestijd bepaal ik op dat moment.
In mijn blogpost schrijf ik ook dat ik zelf nauwelijks nog boeken aanvraag, wat ik toegestuurd krijg is meestal n.a.v. een persbericht, of een rechtstreekse vraag van de uitgeverij/auteur aan mij. Soms zit bij die vraag al het boek bijgevoegd als pdf/epub. Ik krijg overigens van boekwinkels nooit recensie-boeken! Voor meer info over hoe ik plan: http://leesdame.nl/recensie-exemplaren-inplannen-anno-2017/
Hey Luna, dank je wel voor je uitleg. Ik denk dat de jetlag me nog een beetje parten speelt. Fijn dat je het verduidelijkt hebt.
Vooruit – toch maar een blog met antwoord 😉 http://verdwaaldintirol.nl/50books-boekplanning/
Hier ook mijn antwoord! http://www.hoofdstuk12.nl/gelezen/zo-plan-als-blogger-lezen-boeken/
Voor mij geen strakke planning, alleen maar plannen: http://niekheefteenboek.blogspot.nl/2017/10/50books-201742-van-plan.html
Heel klein beetje planning: http://alimolenaar.nl/stukjes/planning-50books-vraag-42/