WhatsApp
Telefoon

#50books vraag 34: spookschrijver

door | 31 augustus 2015 | Boeken, Overige | 4 reacties

De spookschrijver van Millenium 4

De spookschrijver van Millenium 4Er zijn natuurlijk voldoende werken te noemen die niet door de schrijver zelf geschreven zijn, maar het bekendste is volgens mij de Max Havelaar. Multatuli, pseudoniem van Eduard Douwes Dekker, bracht zijn manuscript naar Jacob van Lennep. Van Lennep schrok van de aanklacht die het manuscript herbergde en schrapte namen, jaartallen en data uit het verhaal en publiceerde het aldus. Multatuli was boos. Heel boos.
Logisch natuurlijk, want iemand waagt het aan jouw levenswerk te zitten, wegens politieke redenen. Later heeft Multatuli het manuscript hersteld, zo goed en zo kwaad als het ging omdat hij de data niet meer precies wist, en is het alsnog uitgebracht met de originele aanklacht erin.
Peter vraagt deze week:

Hoe zou jij het vinden wanneer het boek van jouw favoriete auteur niet (compleet) door haar/hemzelf is geschreven?

Als auteur zou ik het waarschijnlijk niet waarderen. Maar ik denk dat we er rekening mee moeten houden dat achter iedere schrijver een redacteur staat die zijn of haar schrijfstijl ook toepast op het boek. Een goede redacteur laat zijn smaak en stijl niet terugkomen in een manuscript, maar het is bijna onvermijdelijk.

Is een redacteur dan een spookschrijver?

Nee, zo zou ik het niet willen noemen. Een schrijver is nog altijd de baas over het geschrevene. Het is zijn intellectueel eigendom. Tenminste, dat hoop ik. Geen idee hoe het precies werkt. Maar ik hoop ook dat mijn favoriete schrijvers hun boeken zelf geschreven hebben, al dan niet met hulp van een goede redacteur. Als Tolkien Lord of the Rings niet zelf had geschreven, zou ik me daar best heel kwaad om kunnen maken. Ik denk dat ik namelijk flink teleurgesteld zou zijn en me best wel bedrogen zou voelen als J.K. Rowling een spookschrijver had ingehuurd voor de Harry Potter cyclus.
En wat ik me nu ook bedenk: het vierde deel van de Millenium-trilogie is niet door Stieg Larsson geschreven. Dat kan ook niet: de goede man is dood. Er is daar een hoop reuring over ontstaan. Een van de opmerkingen die me bij is gebleven: “Een dode schrijver is kennelijk vogelvrij.” Dat een ander een vierde deel schrijft in een driedelig boek, vind ik best knap. Hier is gelukkig wel duidelijk dat de schrijver niet Larsson kan zijn.
[bol_product_links block_id=”bol_55e4acdae0e59_selected-products” products=”9200000040419232,9200000045968558″ name=”50books” sub_id=”vraag34″ link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
#50books is een serie vragen op zondag die gesteld worden door Peter Pellenaars. Hij begon de serie vragen in 2013. In 2014 nam ik het stokje over van hem, waarna hij het dit jaar weer op zich neemt. Iedereen is vrij om de vragen te beantwoorden zoals hij of zij wil. Laat je reactie achter bij Peter, zodat iedereen je antwoord op de wekelijkse vraag kan lezen.
Disclaimer: eventuele links in deze blog naar boeken zijn affiliatelinks. Als je daarop klikt en je koopt een van deze of een ander boek of artikel, dan sponsor je me daarmee. Daar ben ik je dan ook erg dankbaar voor. Zie ook mijn cookieverklaring.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

4 Reacties

 1. carel de mari

  Millenium 4 gaat mee op de volgende vakantie, ik ben benieuwd!

  Antwoord
  • Martha

   Lees ik dan een review terug op je blog?

   Antwoord
   • carel de mari

    dat weet je bij mij nooit, simpel omdat ik zelf geen idee heb 😉

    Antwoord
 2. Niek

  Grappig dat jij dezelfde titel hebt gekozen als ik heb gedaan voor het beantwoorden van deze vraag. En ja, ik lees nooit andere antwoorden voor ik zelf wat heb geschreven. Great minds…. 😉

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Martha Pelkman (@drspee) - #50books vraag 34: spookschrijver http://t.co/DymPCExups

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest