WhatsApp
Telefoon

Review: Nelleke Noordervliet – Aan het eind van de dag

door | 01 december 2016 | Boeken, Overige | 0 Reacties

omslag van het boek aan het eind van de dag

Nelleke Noordervliet is een schrijfster die ik al een tijdje bewonder. Zij heeft het vermogen om je aan het denken te zetten over zaken die je zelf misschien niet eens had bedacht. Dat heeft zij ook gedaan met het boek Aan het eind van de dag over een oud-politica die twijfelt over het laten schrijven van haar biografie.

omslag van het boek aan het eind van de dagVan de achterflap:

Katharina Mercedes Donker, ex-minister en auteur van twee bestsellers over politiek en de rol van de vrouw, krijgt het verzoek mee te werken aan haar eigen biografie. Ze wil niet. Ze voert een aantal weerspannige gesprekken met haar aspirant-biografe, maar herinneringen dringen zich steeds meer aan haar op. Wat wil ze per se niet kwijt aan de biografe? Wat is te persoonlijk? Wat is te pijnlijk? In een reeks sleutelscènes voert Nelleke Noordervliet haar hoofdpersoon terug naar de jaren zeventig-tachtig, naar Suriname en de DDR. Katharina Donker kijkt naar haar rol als dochter, echtgenote, vriendin, politica, publiek figuur. En moeder. Ze ontmaskert leugens en illusies die zij en haar generatiegenoten hebben aangehangen en maakt de rekening op van een leven van goede bedoelingen en tragische uitkomsten. Geschreven met de analytische blik van een historicus, met psychologische finesse en ironisch stoïcijns zelfinzicht is Aan het eind van de dag een grootse roman over ouder worden, falen en doorleven.

Wat Noordervliet in deze roman sterk laat zien en wat er voor mij ook enorm uitsprong, is de twijfel die Donker heeft over wat je wel en wat je niet vertelt. En dat je soms ook spijt kan hebben van wat je hebt verteld.

Aan het eind van de dag zette mij aan het denken

Ik loop al een tijdje met het idee om zelf een boek te schrijven. Maar wat vertel je wel en wat vertel je niet? Over mijn pestverleden? Ja, daar vertel ik over. Maar er zijn meer dingen, die ik niet zou willen delen. Of misschien toch wel omdat dat het verhaal sterker en beter maakt?

‘Ik wil niet’
‘Of je meewerkt of niet, autoriseert of niet, die biografie komt er.’
‘Ik wil niet. Waarom wacht ze niet tot ik dood ben?’
‘Ze stelt prijs op jouw visie.’
‘Ze doet maar zonder.’
‘Dan wordt het een slechter boek.’
‘So what?’

Met diezelfde worsteling zit Katharina: wat vertelt ze wel over haar vader en wat niet? Wat vertelt ze wel over haar politieke loopbaan en wat niet? Wat vertelt ze wel over haar jeugd en wat niet?

Niet aan Claartje vertellen dit – als ik haar überhaupt iets ga vertellen. De lijnen van mijn jeugd naar mijn openbare leven worden te makkelijk getrokken.

Noordervliet heeft de worsteling en de twijfel prachtig verwoord in dit boek. Het is echt een aanrader om te lezen!
Lees hier de reviews van de andere boekbloggers.
[bol_product_links block_id=”bol_583fbd4d2b73e_selected-products” products=”9200000059528027,9200000066191173″ name=”njab” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Dit is mijn 32e boekrecensie voor Not just any book. Ik heb dit boek gratis gekregen, maar dat heeft in geen enkel opzicht mijn mening over het boek beïnvloed. De link naar het boek is een affiliate link. Dat betekent dat ik een beetje geld krijg als jij dit boek of een ander koopt.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest