Wist je dat jullie mijn allerliefste lezers zijn? Ik ben zo blij met jullie bezoeken iedere keer. En ook al laten jullie niet altijd een reactie achter, ik vind het toch fijn dat ik weet dat jullie lezen wat ik schrijf. Had ik al gezegd dat ik met heel mijn hart van jullie houd? Ja, ik dacht ik smeer jullie even wat stroop om de mond.
Iemand stroop om de mond smeren, betekent namelijk dat je iemand vleit, complimenten geeft, zoete woordjes zegt. Als iemand dat doet, dan moet je oppassen. Meestal heeft diegene dan iets van je nodig.
Plakkerig goedje, stroop
Als je iemand stroop aan de baard smeert, dan probeer je iemand te vleien met bedrieglijke praatjes, aldus F.A. Stoett. Geen wonder, ik denk dat het best lastig is om stroop uit je baard te krijgen. Als iemand voortdurend dit soort praatjes had, dan liep hij met de strooppot, of erger, met de stroopkwast. Die met de strooppot loopt, die komt het snelst vooruit is een spreekwoord dat inmiddels bijna niet meer wordt gebruikt.
Het hoeft overigens niet alleen maar stroop te zijn. Er bestaan ook varianten met boter en honing als het maar zoet en smeerbaar is. Je vangt namelijk meer vliegen met stroop, dan met azijn.
Een verhaaltje
“Oma, assik later groot ben, word ik heel rijk!” zei het jongetje trots.
“As as meel was en stront stroop, dan aten we morgen pannenkoeken,” zei de oude Rotterdamse vrouw. Het kind keek verbaasd naar zijn oma op. “Wat zeggie nou?” vroeg het kind. “Met als kom je niet ver. ”
Het kind dacht daar even over na, schudde zijn hoofdje en vroeg: “Eten we dan morgen pannenkoeken?” Oma glimlachte naar haar kleinzoon en ging verder met het maken van een vliegenval. De paardenvliegen zoemden om haar oren.
“Wat doe je?” vroeg het mannetje even later.
“Ik ga vliegen vangen.”
“Met stroop?”
“Ja, met stroop. Met azijn lukt het niet.”
“Hoe vang je vliegen met stroop?”
Oma keek op en zei: “Het is de suiker die in de stroop zit. Driekwart van het goedje is eigenlijk suiker. Dat is zoet en daar komen ze op af. Dat vinden ze lekker. Azijn is zuur, dat motten ze niet. En nou is het tijd om te slapen. Vooruit naar bed jij.”
De volgende ochtend ging het kleine mannetje kijken bij de vliegenval. Er zaten zeven vliegen in. “Oma, het werkt!” juichte het jongetje. Oma knikte. “Ja, jongen, zeven vliegen in een klap!”
Iedere dinsdag geeft Carel de Mari op zijn blog een woord op waarmee je een spreekwoord kunt bespreken. Iedereen kan altijd meedoen. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Plaats een link onder het blog van Carel en lees daar ook de andere bijdragen.
Plaatje: nabil boukala
0 reacties