Spreekwoorden 13: ei
Een ei is geen ei,
twee ei is een half ei,
drie ei is een paasei.
En dat zo na de paasdagen! Geen idee waar dit rijmpje vandaan komt, maar het is wel een grappige om een tekst mee te beginnen die over spreekwoorden met eieren moet gaan.
Het is mooi om te zien dat dit rijmpje onderdeel uitmaakt van een retorische truc, namelijk de drieslag. De betekenis spreekt niet heel erg voor zich, maar ik ga hem toch proberen uit te leggen.
Een ding van iets hebben is niet genoeg, twee dingen is al beter, maar drie dingen is goed. We zien hier wat mij betreft ook een link met het spreekwoord al het goede komt in drieën. Waarbij drie natuurlijk verwijst naar de heilige drie-eenheid: de vader, de zoon en de heilige geest.
Ander voorbeeld. Een verkoper stelt drie vragen en als je die alle drie met ja beantwoordt, dan zit je in de ja-stemming en ben je eerder geneigd een grote aankoop te doen.
Zo’n drieslag kan ook negatief gebruikt worden. Denk aan het “minder minder minder”-verhaal van de Provinciale Staten verkiezingen.
Voor een appel en een ei
Met de drieslag kun je dus voor meer dan een appel en een ei iets kwijt aan argeloze klanten. Waar een rijmpje al niet toe kan leiden!
Iedere dinsdag geeft Carel de Mari op zijn blog een woord op waarmee je een spreekwoord kunt bespreken. Iedereen kan altijd meedoen. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Plaats een link onder het blog van Carel en lees daar ook de andere bijdragen.
Meer weten of vragen?
Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!
Aha, cool deze ☺