WhatsApp
Telefoon

#WOT deel 21: Muzen

door | 23 mei 2013 | Boeken, Overige | 10 reacties

Muze ~ 1) Beschermgodin van kunsten en wetenschappen 2) Dochter van mnemosyne 3) Godin van de kunst en wetenschap 4) Godinnen 5) Godin 6) Godin van kunsten en wetenschappen 7) Godin van zang en wetenschap 8) Inspiratie 9) Inspirerende godheid 10) Kunst 11) Mythologisch figuur 12) Mythologisch wezen 13) Persoonsbenaming 14) Zangnimf 15) Zangster 16) Zanggod

Muzen

Pallas Athena bron


Heerlijk, weer een mythisch onderwerp in de #WOT van deze week. Ik houd van Griekse mythologie. Maakte er op school een werkstuk over voor Geschiedenis in 5 VWO en tijdens mijn studie Nederlands had ik een 9 voor dit onderdeel. Ik heb al eens eerder iets over muzen geschreven, toen ik zonder inspiratie zat, maar nu mag het dus legaal ;).
Er is niet één muze, er zijn er negen. Ze zijn de negen dochters van Mnemosyne en Zeus. Mnemosyne was de personificatie van het geheugen en Zeus’ raadgeefster.   Op een dag vertelde Mnemosyne dat Zeus van zijn troon gestoten zou worden door één van zijn kinderen. Hij was zo boos en at haar in één keer op. En zoals dat bij goden gaat, Mnemosyne bleef leven en gaf Zeus raad vanbinnenuit.
De negen dochters heetten:

 • Erato (De muze van de hymne, het lied en de lyriek)
 • Euterpe (De muze van het fluitspel)
 • Kalliope (De muze van het heroïsch epos, de filosofie en de retoriek)
 • Clio (De muze van de geschiedschrijving)
 • Melpomene (De muze van de tragedie)
 • Polyhymnia (De muze van de retoriek en de gewijde liederen)
 • Terpsichore (De muze van de dans en de lyrische poëzie)
 • Thalia (De muze van de komedie)
 • Urania (De muze van de sterrenkunde)

Leuk, al die muzen, maar heb ik er wat aan? Weinig eigenlijk. Ik haal mijn inspiratie vooral uit de dingen om mij heen, de wolkenluchten, de gebeurtenissen uit mijn verleden en het nu.
Mijn muzen zijn dus eigenlijk niet van Grieks-mythische aard, maar van alledaagse aard. En toch vind ik het leuk dat mensen vroeger goden verzonnen om dingen te verklaren. Zo had Zeus een bliksemschicht en Poseidon zat achter de aardbevingen. Apollo en Artemis waren verantwoordelijk voor de zon en de maan en konden ziekten brengen aan en wegnemen van mensen.
Het lijkt me een geweldige wereld: de creativiteit spat ervanaf en iedereen heeft zijn eigen persoonlijke god of godin om te vereren. Welke god of godin ik zou vereren? Pallas Athena, de godin van de wijsheid, wetenschappen, krijgskunst, kunsten en het handwerk.
Write On Thursday. #WOT. Iedereen kan meedoen, het is een creatieve schrijfopdracht, vrij om te bepalen hoe je dat wilt doen, zoals het bij bloggen hoort en mag kort, lang, in blog, flog- of vlogvorm. Het gaat erom dat je het woord wat elke donderdag gebruikt gaat worden in z’n meest vrije vorm kan uitleggen. Wat vind je ervan, hoe denk je erover, heeft het een metaforische werking, zijn er vergelijkingen, kun je een anekdote terughalen, laat het je dromen of is het vlak en abstract? Wil je andere #WOT woorden terugvinden, check hier!

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

10 Reacties

 1. Sonja Broekhuizen (@joytimefactor)

  Leuk, je uiteenzetting 🙂

  Antwoord
 2. Irene

  Heerlijk deze blog! Dank voor ‘t delen. 🙂

  Antwoord
  • Martha

   Graag gedaan :). Ik vond het leuk om te schrijven!

   Antwoord
 3. Cin

  Mythologie is heerlijk! Ik ben nu hard aan het nadenken welke god/godin ik zou vereren. Al heb ik met mijn naam eigenlijk weinig keus: De naam Cindy betekent “Een van oorsprong Griekse naam. Cynthia was een bijnaam van de Godin Artemis”

  Antwoord
  • Martha

   Hahaha dat zal @missartemis leuk vinden 😉

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest