Gisterenavond ging blogpraat over irritaties op blogs. Een uur lang gaven bloggers hun mening over wat je als blogger beter kunt laten om je lezer niet te irriteren. Dat resulteerde in deze checklist over blogirritaties. Dit is een repost van de post die ik gisteren op blogpraat.com plaatste. Ik maak hem hier wat korter en ik breid hem een beetje uit.
Wat moet je niet doen op een blog:
- Met stip op 1: pop-ups!
- Spelfouten en andere fouten in zinsbouw
- Anoniem bloggen
- Donkere achtergrond, lichte letters
- Via bloglovin’ je link tweeten
- Lees meer of niet?
- De feed bevat geen volledig artikel
- Lijstjes die ieder item op een nieuwe pagina zetten
- Lay-out te vaak aanpassen
- Schreeuwerige banners en stiekeme affiliatielinkjes
Je kunt op blogpraat.com verder lezen voor een uitgebreide uitleg bij dit lijstje.
Wat moet je dan wel doen om blogirritaties te voorkomen?
Vergeet vooral niet dat jij de baas bent op je eigen blog en dat jij vooral degene moet zijn die tevreden is met hoe het eruit ziet. You can’t win them all dus probeer vooral niet al je lezers te pleasen. Dit zijn echter wel een aantal dingen waar je rekening mee zou kunnen houden:
Een prettige lay-out
Vooral niet te rommelig, lekker rustig en niet al te veel afleiding tijdens het lezen. Let ook op de leesbaarheid: een foto als achtergrond heeft veel kleuren en dan zijn de letters vaak moeilijk te onderscheiden van je achtergrond. Wat ook niet altijd even prettig leest, is een donkere achtergrond met lichte letters op de voorgrond.
Een leesbaar lettertype
Een goed lettertype dat leesbaar is, is bijvoorbeeld een schreefloze letter. Deze letters zijn goed te lezen voor mensen met dyslexie. Je herkent een schreefloze letter vooral door het woordje sans of sans serif achter de naam ervan. Check het verschil bijvoorbeeld tussen Times New Roman en Open Sans
Over mij en jou en navigatie
Zorg voor een mooie over mij pagina waarin je uitlegt wie je bent, wat je doet en als je anoniem blogt waarom je dat dan doet.
Een duidelijke navigatie helpt je lezer door je blog: zorg voor duidelijke indeling in je categorieën en laat die bijvoorbeeld in je menu terugkomen. Verder kun je via reviews en gerelateerde blogs je lezer verder je site in kunnen (ver)leiden.
Balans vinden
Een blog heeft baat bij balans (prachtige alliteratie): zet niet alles in op commercie door een zeer opdringerige pop-up voor je nieuwsbrief en schreeuwerige reclame in de header. Zoek de balans tussen geld verdienen en leesbaar blijven.
Blijf ook denken aan leesbaarheid door voldoende witruimte en lees je blog nog eens na voor je op Publiceren drukt.
jammer dat ik deze blogpraat moest missen, nuttige tips 😉
Gelukkig hebben we de blogs nog 😉
Het was leuk om na zo lange tijd er weer bij te zijn.
Vond het een grappig onderwerp