Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

Een salomonsoordeel uitspreken

door | 06 juni 2015 | Overige, Taal | 1 reactie

salomonsoordeel

salomonsoordeelEen salomonsoordeel is een oordeel dat als zeer wijs ervaren wordt. Het gaat bij een salomonsoordeel om een geschil dat erg lastig was en waar dan een heel slim besluit op komt. De herkomst van dit spreekwoord is terug te voeren op de tijd dat koning Salomon (of Salomo) regeerde in het koninkrijk Israël.
Niet alleen is een salomonsoordeel een slim vonnis, het is ook een spitsvondig oordeel. Beide partijen hebben geen voordeel bij de uitspraak. De rechter leidt uit de reactie van de partijen af, wie er in zijn recht staat en kan zo een juiste uitspraak doen.

Het allereerste salomonsoordeel

Koning Salomo moest rechtspreken tussen twee hoeren die in hetzelfde huis woonden en die beiden een kind hadden gekregen. Het ene kind leefde en het andere was gestorven omdat de vrouw er in de nacht op was gaan liggen. Baby’s sliepen toen nog in bed bij de moeder.
Beide moeders claimden het bezit van het levende kind. Salomo dacht even na en zei toen: “Haal mijn zwaard. Ik zal het levende kind in tweeën hakken, dan heeft iedere vrouw een half kind.” Maar de echte moeder kon dat natuurlijk niet aanzien en smeekte Salomo om het kind dan maar bij de andere vrouw te laten, zodat ze het in ieder geval kon zien opgroeien. De andere vrouw zei: “Als ik het niet krijg, dan jij ook niet. Hak het maar doormidden.” Salomo borg zijn zwaard op en wees het kind toe aan de echte moeder. Dit verhaal is te vinden in 1 Koningen 3:16-27.
Beide moeders hadden geen enkel voordeel bij het doormidden hakken van het kind: het kind zou dan immers niet meer leven. Doordat de echte moeder haar kind niet wilde verliezen, deed ze het enige wat een echte moeder zou moeten doen: laat het kind dan maar bij de ander leven.
Ook in rechtszaken waarbij een van de ouders de omgangsregeling frustreert, dat wordt een paradoxale toewijzing genoemd. Het kind wordt dan toegewezen aan de andere ouder. Dit oordeel heeft zijn basis in het salomonsoordeel.

De schrijfwijze

Hoewel Salomon een eigen naam is en dus met een hoofdletter geschreven moet worden, is een salomonsoordeel met een kleine letter. Dat heeft te maken met het feit dat het salomonsoordeel tot een uitdrukking is verworden.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

1 Reactie

  1. Irene

    Prachtig staaltje dit. Dank weer… Moest idd heel diep terugdenken aan de tijd dat mijn geschiedenisleraar (een echte Griekse Adonis) dit onderwerp aan het voetlicht bracht.

    Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Martha Pelkman (@drspee) - Een salomonsoordeel uitspreken http://t.co/qXeOKwnvsC

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest