Gutenberg en wat dat betekent voor WordPress websites
Met de nieuwe versie van WordPress 5.0 en de nieuwe editor Gutenberg wil het platform de strijd aanbinden met platforms zoals Wix, Weebly, Medium, Squarespace en andere, oneerbiedig gezegd, sleur-en-pleur platformen.
De nieuwe editor is vernoemd naar de uitvinder van de boekdrukkunst: Johannes Gutenberg, die als eerste met losse letters werkte om een boek te maken. Voordat Gutenberg dit deed, bestond de blokdruk al. Dat wil zeggen: men maakte van iedere bladzijde een blok en daarmee drukte men een boek.
Door het gebruik van losse letters konden de boekdrukkers de letters opnieuw gebruiken en hoefde er niet steeds opnieuw een blok te worden gemaakt.
De grootste verandering in de nieuwe editor is dat alles als ‘blok’ wordt neergezet. Voor de titel vind je een blok, voor de tekst daaronder staat een blok. Daarmee kun je de tekst toevoegen.
Gutenberg uitgelicht
Iedere vrijdag zullen we de komende weken een stukje belichten van Gutenberg. Er zullen mogelijk nog wel wat dingen veranderen, omdat de editor nog in beta is, maar dan zullen wij dat natuurlijk onmiddellijk aanpassen in onze handleiding. We zullen de volgende onderwerpen behandelen:
- De nieuwe vormgeving en waar je wat kunt vinden;
- De verschillende blokken die mogelijk zijn:
- De standaard blokken;
- Layout, opmaak en blokken;
- Widgets;
- Insluitingen zoals YouTube en Twitter
We zullen ook een schets proberen te geven van de voordelen voor WordPress websitebouwers. Zelfs als je als bouwer niet van visual builders houdt voor je teksten.
Foto credit: Door Johann Jaritz / CC BY-SA 4.0, CC BY-SA 4.0, Link
Meer weten of vragen?
Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!
0 reacties