bron
Steeds meer mensen beginnen een zin met “hun hebbe”. Over een jaar of vijftig zal dit waarschijnlijk normaal zijn. Alleen in de schrijftaal zal men dan “zij hebben” gebruiken. Taalverandering dus. Wat is het verschil tussen ‘hun’ en ‘hen’, behalve dat ene lettertje? Wanneer gebruik je ‘hun’ en wanneer gebruik je ‘hen’?
Wat is het verschil tussen ‘hun’ en hen’?
Het verschil stamt uit de tijd dat wij ook naamvallen gebruikten, namelijk de zeventiende eeuw. Dat vonden we toen chique en daarom is er onderscheid gemaakt tussen ‘hun’ en ‘hen’. Het is dus eigenlijk een kunstje. En sindsdien hebben we de regel behouden en maken we er dus verschil tussen in de geschreven taal. In de gesproken taal wordt over het algemeen ‘hen’, ‘ze’ of ‘die’ gebruikt.
Wanneer gebruik je ‘hun’?
Je schrijft hun in de derde naamval, zonder voorzetsel. De derde naamval is misschien bekender als het meewerkend voorwerp. Het is het antwoord op de vraag aan wie of voor wie.
Ik geef hun bloemen
De grensrechter overhandigde hun de grote voetbalprijs
Dit is eigenlijk de enige regel voor het woordje ‘hun’. Simpel hè?
Wanneer gebruik je ‘hen’?
Die heeft het dubbele aantal regels, namelijk twee.
Je schrijft hen als je te maken hebt met de vierde naamval, ook wel het lijdend voorwerp. Het lijdend voorwerp is degene die de handeling ondergaat. Denk hierbij aan: zij slaat hem. Hem is hier het lijdend voorwerp, letterlijk en figuurlijk.
Zij bekoort hen
De juf heeft hen nog even door laten werken
De tweede regel is dat je ‘hen’ gebruikt na een voorzetsel. Dit lijkt stiekem wel een beetje op de regel voor hun. Het gaat hier dan ook om het meewerkend voorwerp, maar dan wel met een voorzetsel.
Ik geef bloemen aan hen
De grensrechter overhandigde de grote voetbalprijs aan hen
Zie je ook dat de zinsvolgorde hier verandert?
Dan nog even een tip
Als je er niet goed uitkomt of je nu hen of hun moet schrijven, dan kun je beter een omschrijving gebruiken.
De grensrechter overhandigde de grote voetbalprijs aan de kinderen van het voetbalteam
De juf heeft de leerlingen nog even door laten werken
Ik geef de bloemen aan de oma’s
En hier is weer de download. Gratis en voor niets het handige hen/hun-hulpje (pdf). Link je weer even naar mijn blog als je het hulpje downloadt?
Ah mercikes, altijd leuk die taaltips van je 🙂
Graag gedaan 🙂