Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

#50books vraag 40: de briefroman

door | 18 oktober 2015 | Boeken, Overige | 0 Reacties

De briefroman voorblad van Sara Burgerhart

De briefroman voorblad van Sara BurgerhartZelf heb ik er helemaal niets mee, met de briefroman. Ik benijd onderzoekers die zich dagen achtereen door een brievenarchief worstelen dus niet. Tijdens mijn studie Nederlands heb ik wel veel over briefromans gehoord. Aan mij is het echter niet besteed.
Peter vraagt deze keer:

Lees jij nog wel eens een briefroman of brievenbundel, en denk jij ook dat dit genre binnenkort verdwenen is?

De enige briefroman die ik mij herinner was een roman die in mijn beleving besproken werd tijdens het college Beroemde Boeken, dat ik volgde. De roman heette Pamela; or, Virtue rewarded. Een briefroman waarbij een mooi dienstertje van 15 werd lastiggevallen door haar baas, Mr. B. Hij probeert haar in bed te krijgen en uiteindelijk te verkrachten, maar als dat niet lukt, dan vraagt hij haar met hem te trouwen.
Pamela schrijft brieven aan een aantal mensen en door die brieven leren we Pamela kennen. Zij schrijft zelfs nog terwijl Mr. B. probeert zijn zin te krijgen. Wat enigszins ongeloofwaardig is wat mij betreft.
Het boek is geschreven door Samuel Richardson en voor het eerst gepubliceerd in 1740. Daarna zijn er meer briefromans gekomen, een Nederlandstalige briefroman die mij nu in het hoofd springt, is die van Betje Wolff en Aagje Deken, De historie van mejuffrouw Sara Burgerhart. Een boek dat ik nooit gelezen heb, enkel in fragmenten tijdens mijn studie.

Ik kan mij verder geen briefroman herinneren

Ik lees ze verder ook niet. Ik denk echter niet dat de brievenbundel uitsterft: zolang schrijvers hun correspondentie bewaren en doneren aan de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, zullen er mensen zijn met een fascinatie voor de auteur en de brieven uitzoeken om er een bundel van te maken.
De briefroman, echter, is een ander verhaal. Dit genre wordt al zeker meer dan een eeuw (denk ik) niet meer beoefend. Het is een genre dat thuishoort in de 18e en 19e eeuw. Laten we dat daar dan maar houden ook.
[bol_product_links block_id=”bol_5623ed2e1cc8e_selected-products” products=”9200000033935240,9200000033502434,1001004002519096″ name=”50books” sub_id=”vraag40″ link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
#50books is een serie vragen op zondag die gesteld worden door Peter Pellenaars. Hij begon de serie vragen in 2013. In 2014 nam ik het stokje over van hem, waarna hij het dit jaar weer op zich neemt. Iedereen is vrij om de vragen te beantwoorden zoals hij of zij wil. Laat je reactie achter bij Peter, zodat iedereen je antwoord op de wekelijkse vraag kan lezen.
Disclaimer: eventuele links in deze blog naar boeken zijn affiliatelinks. Als je daarop klikt en je koopt een van deze of een ander boek of artikel, dan sponsor je me daarmee. Daar ben ik je dan ook erg dankbaar voor. Zie ook mijn cookieverklaring.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Martha Pelkman (@drspee) - #50books vraag 40: de briefroman http://t.co/PRHJ7c6D5V

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest