Ansichtkaart ~1) Ansicht 2) Contactkaart 3) Fotokaart 4) Kaart om te versturen 5) Poststuk 6) Prentbriefkaart 7) Soort kaart
Ken je ze nog? De ansichtkaartjes van familieleden die in verre, of minder verre, oorden op vakantie waren, waarmee ze lieten zien hoe mooi hun vakantiebestemming was? Ver voor de tijd van Facebook waar we onmiddellijk al onze vakantieselfies op plaatsen, stuurden we elkaar een kaartje van ons vakantieadres. Soms waren we allang weer thuis als het kaartje de geadresseerde bereikte. Maar dat hinderde niet.
Ik stuur ze zelf allang niet meer. Een ansichtkaart is voor mij iets uit een ver verleden. Ik koop ze zelfs niet meer voor in mijn fotoboek, omdat ik mijn foto’s niet meer laat ontwikkelen, maar gelijk digitaal laat printen in een boek dat ik bestel via internet.
Waar komt de ansichtkaart vandaan?
Het is een verkorting van het Duitse woord Ansichts(post)karte en is ontstaan aan het einde van de negentiende eeuw, toen de Duitse en Oostenrijkse postwet veranderd werden. Daardoor kon de prentbriefkaart aan een grote opmars beginnen in vooral Duitsland. Eerst was het alleen nog maar een kaart met op de achterzijde een mogelijkheid om het adres op te schrijven en niets anders, maar al snel werd de ansichtkaart in tweeën gedeeld, waardoor er ruimte ontstond om een bericht aan de geadresseerde te schrijven.
Het versturen van een ansichtkaart is inmiddels door internet en digitale fotografie op zijn retour, schrijft Wikipedia.
Ansichtkaart of koelkastmagneet?
Tegenwoordig koop ik zelfs alleen nog maar een koelkastmagneet om me terug te laten denken aan fijne warme oorden als ik het een beetje koud heb. Een fotoboek kijk ik nauwelijks nog in. Foto’s van mijn vakantie plaats ik op Facebook, zodat mensen ze kunnen bekijken als ze daar behoefte aan hebben. Maar verder doe ik er niets meer mee.
De mooiste ansichtkaart? Een kerk, een kar met paard, een slagerij J. van der Ven, een kroeg en een juffrouw op de fiets.
Heb jij herinneringen aan de ansichtkaart? Of stuur je ze nog? Ik lees natuurlijk weer graag mee met je!
WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over mee kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment dat je wil instappen. Oorspronkelijk begon Karin Ramaker met de WOT. Na wat omzwervingen via Irene en Hendrik-Jan, kwam de WOT uiteindelijk bij mij terecht. Ik schrijf de WOT nu sinds 2014. Hier vind je alle WOT’s vanaf 2014.
Bron: de ansichtkaart komt van deze website en toont de Hervormde Kerk die nog altijd te bewonderen is in de Dorpsstraat van Zoetermeer.
Ik doe ook weer mee Martha. Misschien niet elke week, maar vandaag dus wel Zie: https://verbeeldingenhistorie.blogspot.com/2019/01/langs-het-tuinpad-van-mijn-vader.html .
stilaan nostalgie https://www.careldemari.nl/weblog/write-on-thursday-wot/ansichtkaart-wot-19-2/
Voor mij geen dorpsslagerij J. van der Ven maar Museum Boymans in Rotterdam, waar we niet melancholiek worden van minirok en beatle-haar.
https://blog.stephankoopmans.nl/wot-2-ansichtkaart/
Een tijdsbeeld https://cinvertelt.blogspot.com/2019/01/ansichtkaart-1-ansicht-2-contactkaart-3.html