Douglas Adams (11 maart 1952 – 11 mei 2001) is degene aan wie dit citaat wordt toegedicht. Hij is de schrijver van de beroemde Hitchhiker’s guide to the galaxy en het befaamde antwoord 42. Adams had de reputatie dat hij slecht was in het afmaken van boeken. Veel boeken bevatten dan ook referenties naar eerder werk. Maar hoe zit het dan met ’42’?
The answer to the ultimate question of life, the universe and everything is 42.
Het is een grapje in het boek The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy. Dit grapje is zelfs bekender geworden dan het boek zelf. Veel Adams fans hebben zich een ongeluk gezocht naar de betekenis van het getal 42 en er zijn veel theorieën te vinden over dit getal.
Adams zei er zelf het volgende over:
“Het antwoord hierop is erg simpel. Het was een grapje. Het moest een getal zijn, een gewoon, klein getal en ik koos deze. Binaire weergaves, base 13, Tibetaanse monniken zijn allemaal onzin. Ik zat achter mijn bureau, staarde de tuin in en bedacht me dat 42 zou voldoen. Ik tikte het in. Einde verhaal.”
Base 13 is een getalssysteem met 13 als basis in plaats van 10. Het is verzonnen door een wiskundige en ik ga absoluut niet pretenderen dat ik het begrijp. Wil je meer lezen, dan kan dat op Wiki.
Het citaat heeft dan weer te maken denk ik met zijn reeds genoemde reputatie op het gebied van het afmaken van boeken:
Wat grappig, dat citaat van hem! Dat wist ik helemaal niet, dat hij er moeite mee had boeken af te maken.
Hi Shirley Dank je wel voor je reactie. Ik had ook geen idee hoor! Ik vind het leuk om citaten op te zoeken van schrijvers en dan hun verhaal erbij te zoeken :).