Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

Zwijgen is niet altijd goud – Wat ik weet van Julie Berry

door | 30 maart 2014 | Boeken, Overige | 2 reacties

Wat ik weet, Julie Berry

Wat ik weet, Julie BerryDit is het verhaal van Judith Finch die verminkt is teruggekomen van een ontvoering. Door haar ontvoerder is een stuk van haar tong afgesneden waardoor Judith alleen nog maar primitieve kreten kan uitstoten. Haar moeder verbiedt haar te praten. Tijdens de ontvoering is Judiths vader overleden van verdriet. Hij heeft lang naar haar gezocht, maar kon haar niet vinden. Haar moeder is daardoor een verbitterde harde vrouw geworden. Het verdriet was te veel voor haar.
Ook in het dorpje Roswell Station wordt Judith met de nek aangekeken. Men denkt dat zij dom is geworden door het verlies van haar tong en vermoedt dat Judith haar maagdelijkheid heeft verloren. Judith is een gevallen vrouw. Alles wat ook maar enigszins afwijkt van het normale, wordt door het dorp beschouwd als slecht en zondig. Dat moet wel werk van de duivel zijn. Het helpt ook niet mee dat de dominee in het dorp na haar terugkomst een half jaar lang preekt over het zevende gebod: gij zult niet echtbreken.
Pas als Maria, een ander meisje in het dorp, haar verloving verbreekt met Lucas (de liefde van Judith) is er nog een uitgestotene in het dorp. Maria zoekt contact met Judith, ze wil haar vriendin worden. Zij leert Judith praten, iets dat ze verborgen houdt voor de rest van het dorp. Totdat ze het echt nodig heeft om te praten.

Het boek zelf

Dit boek is onderverdeeld in Ervoor, Erna en Nu. Het eerste en het laatste deel zijn maar één of twee bladzijden. Het middelste deel bevat het grootste deel van het verhaal. Dat middelste stuk is verdeeld in drie boeken. Ieder boek bestaat uit mini-hoofdstukjes waarin een gebeurtenis centraal staat of een herinnering aan de ontvoering. Soms lopen gebeurtenis en herinnering vloeiend in elkaar over.
In het eerste boek leert de lezer Judith kennen. Ze praat nog niet, maar haar acties spreken duidelijk. Tijdens een aanval van piraten redt ze het hele dorp door naar haar ontvoerder te gaan en buskruit van hem te vragen. Ze redt daarnaast haar broer die zichzelf per ongeluk in zijn voet had geschoten. In het tweede boek wordt Judith steeds sterker. Ze zet zich af tegen haar kille moeder en probeert steun te zoeken bij Lucas en Darrel, haar broertje. Hier leert ze ook Maria kennen die haar stapje voor stapje leert spreken. Het derde boek toont een Judith die zich ongewenste avances van de schoolmeester niet meer laat welgevallen. En uiteindelijk, als de nood het hoogst is, spreekt ze uit wat ze weet. Ze onthult alle geheimen van Roswell Station.

Wat ik weet – mijn mening

Dit is een echt coming of age boek en een pageturner bovendien. Ik wilde echt weten hoe het afliep met Judith. Ik heb van dit boek genoten.
Het boek is een Young Adult, maar ik vond het eigenlijk helemaal niet in die categorie vallen. Het is veel dieper dan alleen maar een verhaal van een meisje dat in haar kracht gaat staan. Het gaat over leren zwijgen wanneer dat nodig is en wanneer je moet praten. Het gaat over acceptatie van mensen die anders zijn. Het gaat over de waardigheid van vrouwen in een afwijkende situatie en het verschil tussen verminkte vrouwen en mannen. Judiths opgelegde zwijgen was haar redding, tot ze moest praten waarmee ze zichzelf en haar liefde redde. Zwijgen is niet altijd goud.
Julie Berry: Wat ik weet. Gottmer, 2014
Hier kun je meer recensies lezen over dit boek.
Dit is mijn negende boekrecensie in het kader van ‘Een perfecte dag voor literatuur‘, georganiseerd door Cathelijne Esser van Not just any book. Ik heb dit boek gratis gekregen, maar dat heeft in geen enkel opzicht mijn mening over het boek beïnvloed.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

2 Reacties

 1. petepel

  Mooie bespreking. Het boek kent zeker meerdere lagen, maar het kon mij toch net niet voldoende bekoren. Ik miste de scherpere kantjes die ik in het verhaal verwacht had.

  Antwoord
  • Martha

   Dank je wel voor het compliment :). Ik heb jouw review gelezen en ook bij jou gereageerd. Ik snap overigens heel goed waarom het je niet kon bekoren.

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. #50books: Welk boek ben ik? - Drspee - […] heftig, is het ook. Maar als ik een ontwikkelingsroman ben, dan kan ik me het beste vinden in Wat…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest